Писна ми

Мартеници 2011 – между традицията, пошлото и оригиналното

24.02.2011г. / 17 02ч.
Ивет Лолова
Мартеници 2011 – между традицията, пошлото и оригиналното

Баба Марта от 3 седмици шества по тротоари и магазини и подканва минувачите да си купят бяло-червени мартеници. Конкуренцията е жестока, качеството е различно - от много лоша изработка и откровено пошло до бутиков клас.

"Правя мартеници от 14 години. Вече мога да кажа, че съм майсторка. - споделя Л.П. от София, която продава пред х-л "Хемус". - Важното е да се използват качествени конци, хубава ножица и много въображение. Всяка година прибавям нови модели, като се старая да следвам традицията. Обличам белите и червени снопчета с престилки и елеци от цветни конци. В гривничките вплитам разноцветни мъниста. Вижте колко са жизнерадостни! Нали с Баба Марта идва и пролетта!"
.
Как няма да ти е драго да си купиш от нея! Нейната сергия се отличава от 10-тината други по тротоара до нея не само по цените - само тя има мартеници по 0.60 лв., но и по това, че всичко е красиво. На останалите места мартениците масово са над 1 лв., често са изработени небрежно и трудно можеш да си избереш нещо.

Тази година все повече хора купуват големи мартеници за дома и офиса. Могат да бъдат за стена или сувенир-дръвче с "цъфнали" бяло-червени топчици. "Точно такова дръвче купих за 10 лв. за семейството на дъщеря ми и за сина ми. Те са вече големи. Няма да ходят накичени като стрелбище. А дръвчето цял месец ще украсява къщата им" - разказва друга дама.

Мартениците за стената са между 5 и 15 лв. - Пижо и Пенда, подкова в бяло и червено, а най-оригиналните са кукла като Баба Марта с ръчно тъкана престилка. Дръвчетата са между 8 и 25 лв. според големината. Сръчните дами може да си изработят венец в бяло и червено, който да закачат на входната врата.

Друга интересна украса за дома и за бюрото, която се придържа към традицията е мартенички върху дървено шишче - някои са във формата на цветя и оформят малки бяло-червени букетчета, други са сърца, панделки и топки. Може да го сложите във ваза и цял месец да имате празнично пролетно настроение пред очите. Може да ги изработите и сами - трябват ви дървени шишчета, моментно лепило и подходящи мартенички. При повече свободно време може да омотаете шишчетата с бели и червени конци и букетът е готов!

Интересна и сполучлива интерпретация в стила на Баба Марта са малки чантички-портмонета в бяло и червено - за телефон, например. Подходящи са за подарък на девойки.

В търсене на различната мартеница, има риск така да се отдалечим от традицията, че да стигнем до пошлото. Така е станало с този вариант - малка торбичка от плат с прикачена мартеничка и паричка, а вътре в торбичката има свитък с послание. Отворих посланието - оказа се късмет от тези, които сервират заедно с кафето; на листчето пишеше "пари". На Баба Марта си пожелаваме здраве, това е смисълът на празника, а парите нямат нищо общо.

На друга маса - дървено сандъче със свитъци с благословии. Къде е мартенската традиция тук, освен че са завързани с бяло-червен конец?! Не ми трябва да знам какво пише вътре, не ми се струва нито мартенско, нито пролетно.

Китайските гердани ще ги подмина без коментар.

Не всеки може да прави мартеници. Иска се малко познаване на фолклора, душа на творец, сръчни ръце и любов. А хората не са глупави - познават коя мартеница е истинска.

Намерете и вие най-красивите мартеници, за да подарите на близките си хора здраве и пролетно настроение!

Изпратете своя виртуална картичка и мартеница тук.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
Честита баба Марта,читателки и създател(к)и на сайта!Бъдете здрави и по-добри!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Райли О`Хара ( преди 11 години )
Не е за вярване как без да съм чела статията в петък написах подобна и даже я пратих в един сайт за одобрение.Срам :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Баба Лина ( преди 11 години )
Права сте г-жо Иванова, с нас всички традиции ще умрат. След някоя и друга година като си отидем, младите съвсем ще забравят обичаите. Връзвам аз на внуците мартеници, те ги захвърлят още на втория ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Amgyl ( преди 11 години )
В статията Практични първомартенски сувенири авторката Вергиния Генова ни съветва как да украсяваме бурканчета като мартенички,за да съхраняваме различни варива .Показани са и няколко нескопосано направени кутийки ли,буркани ли,няма значение,защото нямат нищо общо с традициите на този древен обичай - да закичиш някого с мартеничка за здраве.Споделям мнението на Seagul .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Seagul ( преди 11 години )
...защо така имам спомени от детството си, че мартеницата е пожелание към близките за здраве (да е бяло лицето и червени бузките, както е у здравия човек) и най-добрият начин да поднесеш това пожелание на някого е да идеш и със собствените си ръце да закичиш човека със символа на здравето - мартеница (а не да му я подадеш барбар с опаковката, кеото си е отбиване на номера). И какво тук значи "Няма да ходят накичени като стрелбище"? Мартениците се закичват, да!, именно на хората, за да са те здрави, а не на къщите или дърветата, защото здраве пожелаваме на близките си на човеците, а не на къщите или овошките си. За мен това е традицията, а всичко останало мартеници за домове, офиси, автомобили и т.н., е модерна интерпретация. Може би е опит за оригиналничене, или просто наистина сме забравили смисъла на този обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар