Писна ми

Униформи в училище

20.03.2007г. / 12 12ч.
Аз жената
Униформи в училище

Въпросът за униформите не бива да се разглежда от морална гледна точка. Ако едно момиче е решило да се гримира в час по математика, очевидно това занимание е най-интересното нещо в този час. Жалко е за учителя и за момичето. Ако едно дете изпитва желание да се съревновава с гардеробите на съучениците си, вероятно не е намерило начин да побеждава със собствени постижения и търси внимание и популярност с неподходящи средства. Жалко за родителите, които не са му вдъхнали увереност, че на едни красиви очи подхожда и евтина, и скъсана блуза, стига да е в подходящия цвят, например. На тънката талия подхожда колан последен модел, както и най-обикновено парцалче, поставено ефектно. Красотата е в самите деца, а не в цената на дрехите им. Не трябва да се въвежда униформа, само защото така се притъпяват социалните различия.

Децата не са еднакви по принцип. Ако униформите прикрият социалното различие, не могат да прикрият различията в интелекта, възпитанието, моралните ценности. Родителите трябва да са работили върху всичко това, а не да се тревожат после как да закрепят крехкото самочувствие на дъщеря си. От друга страна, никой ученик не би проявявал пренебрежение в час, ако учителят е вдъхнал респект към себе си. Казва се: “И циганин не плюе в аптеката”. Учениците още не са завършени личности, те не винаги знаят точната мярка и наша задача е (на родителите и учителите) да им я покажем, а не да ги оставяме да грешат и после да ги наказваме. Що се отнася до самата униформа, тя не трябва да е най-ценното в едно училище. Ако училището е престижно само по себе си, всеки ще иска да носи отличителните му знаци, включително униформата. Не може таваните да капят, мазилката да е окъртена, преподавателите да не са на нужното ниво, да няма осигурена занималня за малките деца, която да съвпада с работното време на родителите и да седнем да мислим за униформи. Прекалявам с поговорките, но на това му се вика “На гол тумбак, чифте пищови.” Училището трябва да заслужи униформите си, за да може учениците също да ги възприемат като награда за избора си на това училище, а не като лишаване от правото им на избор да носят каквото им харесва.

Коментар: След като прочетох написаното от вас по темата, съм наясно, че вие сте противник на униформите в училище. Не разбирам убеждението ви, но трябва да знаете, че сте на грешен път. Реформата в българското училище трябваше да започне от въвеждане на униформа, а не от хаоса със учебниците. Сега всеки родител прави и невъзможното неговото дете да бъде облечено по последна мода, с което все едно го праща не на училище, а на модно ревю. И децата, особено от женски пол, вместо да слушат какво им говори учителят, коментират облеклото си. А ако са облечени еднакво, няма да има разликата, която принадлежността към различните социални класи се отразява в облеклото.
Димитър Димитров, 37 г.

Отговор на коментара: Благодаря за коментара! Но аз не съм против униформите. Против съм лесния начин, по който учители, родители и всички отговорни за децата ни хора искат да решат проблема със самочувствието на децата и техните интереси. Някак си много лесно прехвърляме отговорността върху децата. “Тя се гримира в час и затова не знае по физика.” Лесно, нали? А ако учителят по физика направи скучния си час интересен, ако просто самото му присъствие обогатява с нещо учениците, кой ще се сети да се занимава с нещо друго? А ако майката пропусне едночасовия си разговор с приятелка по телефона и чуе как е минал денят на дъщеря й, може да се окаже, че блузата на Лили от 60 лева не е кой знае какво предимство. Още веднъж, не съм против униформите, а против това, да ги считаме за панацея на провалите ни като учители и родители.
Маргарита Кехлибарова, 31 г.

Коментар: Ако са в униформи, поне няма да се виждат дупетата им, когато пишат на черната дъска или се навеждат, за да си изваждат учебниците от чантата. Аз като учител се стремя всячески да направя учебния час интересен и достъпен за учениците, но не смятам, че каквото и да е би ги отделило от “Огледалце, огледалце....”. Защото те не считат, че огледалцето в час ги отделя от учебния процес. Учениците не считат, че с огледалцето показват, че урокът е скучен. Те правят в час това, което правят и в живота. Дори когато се занимават с нещо много интересно (гледат любимия си филм или слушат любимата музикална група) те също са с огледалцето в ръка. Когато чатят, те са с огледалцето в ръка. Днес дори едно от момчетата бе с огледало.... Заразно е..... Бих приела всичко в училище, което е хуманно. Защото, мислейки за много неща (технизация на учебния процес чрез компютри), естетичност в училище (чрез униформи) – да не забравяме да правим обучението хуманно.
Румяна Стефанова, 35 г.

Коментар: Здравейте! Според мен няма нищо лошо учениците да са с униформи. Но по-красиви ще бъдат в по-светли тонове. Аз също съм била с униформа, но също беше тъмносиня и не ми харесваше. После моите деца също бяха в тъмни тонове, сега също виждам на снимката това “синьо”, дори бих казала, че се виждам аз самата, а съм завършила преди повече от 20 години. Да се направят дрехи, в които учениците да се чувстват удобно и красиви. Децата ни не са монахини......
Екатерина Тасева, 48 г.

Коментар: Може би съм вече със стари разбирания, но ..... сега не се разбира ученици ли са това или манекени или ??? С цигарите, с разните му торби, с по една тетрадка в нея, и gsm-ма задължително, без вечерен час, дискотеки и т. н. А къде на времето – с униформата с бялата якичка, с баретката, с вечерния час. Наистина имаше истински ученици!!!!! Сега – СВОБОДА – СВОБОДИЯ.
Елена Андонова, 55 г.

Коментар: Моето мнение е, че трябва да има униформи, защото всички деца са равни. Няма значение какви доходи получават родителите им. Стартът в живота трябва да е равен за всички деца.
Цветелина Николова, 31 г.

Коментар: Госпожо Стефанова, униформите няма да скрият това, което Вие не искате да виждате, когато ученичката си вади учебниците. Нито ще изчезнат огледалцата, защото те са за лицето, а никой не споменава, че ще се забрани гримирането и скубането на вежди. Това означава, че ако на униформите гледаме като на коригиращ поведението фактор, не би трябвало да се надяваме на успех. Можете да кажете на учениците си, че се чувствате неловко, когато облеклото им не прикрива това, което е редно да прикрие и че огледалцата в час Ви пречат да се концентрирате и това се отразява по неприятен начин на качеството на преподавания урок. Едва ли тогава ще има някой, който да не се съобрази с желанието Ви. Освен това Вашите ученици ще научат, че има места, на които се избягва определен вид облекло и хора, на които не им е приятно да виждат някои неща. Това ще е тяхно вътрешно убеждение. Защото Вие не сте експерт по това, кое е прилично и кое – не, но относно това, как се чувствате, определено сте. Децата ще се съобразят именно с второто. Дори колегите Ви да нямат нищо против това, което имате Вие, Вашите ученици ще внимават какво да облекат в деня, в който имат час при госпожа Стефанова. Желая Ви успех!
Маргарита Кехлибарова, 31 г.

Коментар: Винаги когато ходя на училище имам чувството, че не съм в посочената сграда, а на модно ревю на някоя модна къща. Не съм за униформите в стил 70-те години, но въпреки всичко на училище сме за да получаваме знания, а не да разходим новите ни ултра модерни ботуши и т. н. Нека все пак училището да не се превръща в ревю, а да остане мястото, където в един или друг смисъл се подготвяме за живота.
Виктория Николова, 15 г.

Коментар: Г-жо Кехлибарова, написали сте статия, която в нито един коментар под нея не е одобрена. Но продължавате да спорите и да настоявате на своето. Не сте права! Вслушайте се в околните. Не било това най-важното, но не – най-важното е... всичко е най-важно, когато се отнася за училищата, защото те КРЕЩЯТ – Погледнете ни, ние вече не сме училища, нямаме ученици!...

Положението е под всякаква критика. 6 годишни деца, вече отивайки в предучилищната си група, се оглеждат сутрин на огледалото, дали им се виждат пъповете от потничетата... Това н е е хубаво, госпожо, отиваме на никъде. Стегнете реда и дисциплината в училищата. Започнете от униформата от 1 клас! Още от тази година. Жалко за останалите деца, които вече са големи... те са “изтърваното ни поколение”. Не може да им се помогне вече.
Руска Георгиева, 30 г.

Коментар: Госпожо Георгиева, какво предлагате да направим с “изтърваното поколение”, което вероятно само се е изтървало? Устройва ли Ви вариантът да го метнем в коша за боклук? Хората, които преди са носили униформи, сега са по на 40 г. и повече. Същите хора отглеждат и възпитават днешните “изтървани” деца. Ако униформата правеше автоматично хората добри родители, професионалисти и честни хора, сега децата нямаше да са изтървани, защото родителите и учителите щяха да са им обяснили редните и нередните неща, обществото щеше да е за пример, а затворите щяха да са празни. Очевидно това не е така. Затова нека си въведем униформите, но да мислим, че с това сме решили въпроса с нашата отговорност, е толкова неуместно, че ще трябва да започнат и за нас да шият униформи, за да ни дойде умът в главата – така де, с униформи всичко се постига.
Маргарита Кехлибарова, 31 г.

Коментар: Иронията не е уместна. Разбира се, че униформите не са всичко. Но са част от реда, дисциплината и принадлежността. Толкова от мен. Пожелавам ви късмет!
Руска Георгиева, 30 г.

Коментар: Това не е ирония, а прогноза за това, какво би се случило, ако първо измажем сградата, а после започнем да я санираме. Униформата може да бъде част само от нещо, което съществува. Ако в училище има “ред, дисциплина и принадлежност”, аз съм за техния естествен завършек – униформата. Но съм против носенето на униформа да е достатъчна гаранция за наличието на нещо, което го няма.
Маргарита Кехлибарова, 31 г.

Коментар: Не смятам, че униформата е необходима. Много хора си мислят, че чрез униформата ще ни научат на принадлежност към училището... Но дали една дреха може да ни научи на това... Аз съм съгласна САМО, ако аз избера модела и цвета на униформата, и не искам да бъда задължена да нося това, което не харесвам, както предполагам и моите съученици.
Габриела Манова, 12 г.

Коментар: Аз нямам стабилно мнение, но има няколко варианта, които считам за доста добри, а именно:
1. Въвеждането на частични униформи (сако/тениска с емблемата на училището) и забраняването на силен грим в сградата на училището, както и на къси поли и високи токчета.
2. Въвеждането на модерна униформа с допитването до вкуса на учениците (дънки, тениска, маратонки и не високи обувки, шапка, шал и ръкавици)
3. Въвеждането на строги правила на обличане, например: Черен панталон/пола, дълъг/дълга поне 30 сантиметра, бяла/сива/черна/тъмно синя блуза(не много къса) и не високи обувки.
Лора Градинарова, 17 г.

Коментар: Следейки всички коментари, мога да изкажа мнение, че всички спорове опират до различното мислене на поколенията. Не желая да обиждам никого! Въпросът е в това, че времената се менят, нравите също. Времето, в което живеем ние(младите) – визирам себе си – е съвсем различно от живота през 60-те години да кажем. Не мисля, че униформите са правилното решение на проблема с различията между учениците. Това е просто най-лесния начин за решаване на проблема, което е тъжно. Никой не се влияе от мнението на младите хора, а именно, че сме свикнали да бъдем свободни. Униформите не само няма да подобрят българското образование, а ще доведат до обществени скандали и дебати.
Мартина Николова, 17 г.

Коментар: Аз съм за униформите и мисля, че ако са в крак с модата, на всички ще им харесат, колкото и да не ви се вярва. Сега има много семейства с доста големи финансови възможности и купуват на децата си някакви скъпи маркови дрехи. И като отидат в училище започват да се хвалят, а заедно с това някак нараняват останалите, защото знаят, че не могат да си го позволят . Така че съм за униформите!
Пламена Чиликова, 12 г.

Коментар: Като се замислиш не е чак толкова лошо да сложат униформи, защото така всички ще са равни, а и няма да има коментари от типа “Виж па тая как е дошла на училище”! или “Малее виж па оня!”. Друго хубаво е, че няма да прекарваме по 1 час пред огледалото да си избираме какво да облечем. Лошото е, че има такива хора, които не могат да преодолеят самочувствието си и да облекат такава униформа.
Мария Петрова, 14 г.

Коментар: И аз съм за униформите, но да се изберат от учениците, за да няма недоволни. Не одобрявам късите полички като облекло за училище, но грим и лак да. А колкото до оправянето на грима в час, това вече е въпрос на възпитание. И още нещо – недопустимо е униформите да се шият от фирмата на съпруга на директорката, все едно нейната фирма, какъвто е случаят в училището на сестра ми.
Диляна Динчева, 20 г.

Коментар: Смятам, че униформите са напълно излишни. Те само биха ограничили нашата индивидуалност, защото чрез дрехите ние се интерпретираме.
Снежана Георгиева, 17 г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
Здравейте отново съм аз исках да допълня, че ако имаме униформи и по-надутите ако обидат някое момиче спрямо униформата, 4е полата е грозна и тем подобни. Ами ако се погледне ще види 4е и нейната пола е СЪЩАТА. аз не съм била обиждана, а напротив вси4ки момичета ме харесваха, е не се знае в 8 клас как ще стоят нещата. Но според мен е тъпо да се обиждаме и без това свтът е толкова мрачен, например разхождам се с приятели и не видях абсоютно никой да се е усмихнал. Любовта вече я няма между хората и не говоря за младите хораи и женените, просто светът вече е много напрегнат и по улиците ще се сбият без причин. Например аз се връщах от училище с моята приятелка и се качихме в трамвая на първата седалка до шофьора беше седнал един мъж, и нали знаете като тръгва едно превозно средство, аз не се бях хванала и то тръгна и аз без да искам настъпих човека и веднага се обърнах да му се извиня защото не беше никак нарочно, а той ме погледна словещо сякаш съм направила престъплени. Е кажете ми какво е това. Малко се отклоних от темата е добре довиждане!!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
Аз съм "за" униформите. Има момичета от моето училище които малко прекаляват с грима. Да ви кажа честно аз не обичам да се гримирам, защото аз си се харесвам такава каквато съм. Според мен момичетата които се гримират не се харасват, защото аз ако не се харесвах щях да си сложа грим, спирала, фон-дю тен и други "РАЗКРАСИТЕЛНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ". Изчетох всички коментари до тук и съм съгласна с някои хора, че униформите трябва да са хубави. Знам че досега ви говорех за грим, но смятам че трябва да се въведат униформи в училище, защото на моята възраст дори и по-малки и по-големи от мен си позволяват с късите полии прозрачните и разголени блузки. Да ще си кажете, че и аз съм момиче, но да аз нося поли но мен ме е срам да носи "КЪСИ" поли. Да вярно може да се променя, а и всички хора са различни за това смятам, че ще е добре да се наложат. Гледам един сериен филм (амексикански), в който учениците са в пансион, а униформите им са СУПЕРРРРР ЯКИИИИ, като например за момчетата има бяла обикновена риза с червена вратовръзка и най-обикновени дънки, а за момичетата отново бяла риза с червена вратовръзка и дънкова пола. Е кажате ми кой няма да иска да носи такава униформа -няма такива. Да ви кажа честно аз от там се запалих толкова по - униформите. Тя вярнои всеки иска да си носи неговоте дрехи, но пък момичетата носят разголени дрехи само заради момчетата в училището, но пък момчетата от 1 до 7 клас( не съм минала още 8 и незнам какви са момчетата там) са пълни лигльовци - не се обиждайте но е така. Е да всеки иска да бъде харесвам но според мен истинската любов идва от 18г и натам xD, а и не само заради момчетата момичетата носят такива дрехи-носят ги за да се покажат на другите момичета и да се направят на по-висши, а аз просто си обличам тениската и дънките и съм готова. Смятам, 4е това е безмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
cvetinceto ( преди 11 години )
govori se 4e sled turizma v pleven sledvad drugite 3 nai-elitni v pleven ve4e da sa s uniformi ot tazi ili drugata godina ne se znae.NO se znae 4e sledva6tite jertvi sa matemati4eskata,ezikovata i vazov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тенчо ( преди 11 години )
Аз съм против униформите! В моето училище въведоха униформи, но никой не ги харесва, никой не ги носи. Аз съм против униформите! Живеем в демократична държава, а какво? Бойко БОрисов пристига с хеликоптер да отвори границата с Гърция и отваряйки спортен вестник-той коментира мача, отваряйки прогнозата за времето, той пак е там! Сега униформи в училище, следене на интернет рафика?! Ами О.К. Заприличахме на северна кореа и Китай, ограничавайки достъпа към някои сайтове...на къде сме тръгнали? Според мене, който се чувства добре с униформа и иска да покаже принадлежността си към училището си- да носи ако иска и 2 униформи, да се закичи с емблеми и значки на училището си, като елха, но в 21-ви век, в Европа, в демократична държава, да се принождават 1000 човека да носят дрехи против волята им...това е смешно! Да не отгръщаме темата за това колко са на ниво училищата и колко са добри учителите!А и на повечето ученици не им пука изобщо за училището им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Swetla ( преди 11 години )
Бях съгласна с униформите ,докато започнаха да ги въвеждат. Явно доста парички остават "по веригата" ,защото цената им е доста по-висока от тази на дрехите ,които копувам на децата си.За един комплект-100лв. , а са необходими поне два ,да не говорим че спортни екипи, връхни дрехи и т.н. си остават към задължението на родителя. Направо ни удариха финансово. Аз имам три деца. Май униформите ни са направени за по-заможните ,та не знам как ще се премахне соц. различие.Съвсем спокойно си обличах децата преди тези униформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Венцислава ( преди 11 години )
Носенето на униформа не е правилният начин, по който може да се накарат учениците да слушат в час, да се държат възпитано и да уважават училището си. Даже напротив. Всеки знае, че когато се забранява нещо на младия човек, той започва да изпитва нетърпимост към тези, които му забраняват. Наистина ли искате учениците да стават сутрин с мисълта, че трябва да обличат "ужасните униформи, които излизат от 70-те години на миналото хилядолетие" примерно? Наистина ли искате да крият униформата си под дрехите, за да не ги е срам, когато вървят по улицата? И не се залъгвайте, че става въпрос за това дали униформата ще представлява модерна пола или дънки... учениците пак няма да я харесат, не защото е грозна или демоде, а защото е наложена. А днешните младежи, както каза Мартина Николова, са свободни И свободомислещи хора и никога няма да клекнат пред налагането на униформено облекло. А сега да се върнем към въпроса за възпитанието и външния вид... Дали ще е облечен в монашески одежди или в прокъсани дънки и ланци няма никакво значение за ученика, защото той си остава същият по възпитание и интелект. Дрехите не могат да променят първите 7 години от живота на децата. А относно това, че униформите изравняват учениците е донякъде така, което пък е най-лошата страна на задължителните униформи. Не живеем по комунистическо време, другари! Целта е да не бъдем равни, а не обратното. Родителите ни защо са се трудили цял живот, защо са работили като гламави? За да изкарват повече пари, за да ни купуват скъпи дрехи, които да показваме! Моето семейство не е с големи финанси, а и аз винаги се обличам според случая, следователно на училище естествено си знам мярката, но това не означава, че съм съгласна да се изравнявам с останалите ми съученици. Който си е заслужил модерните ботушки, си ги е заслужил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
xxx ( преди 11 години )
Г-жо Тодорова, дразгите между учениците въобще не са плод на различното облекло. Тийнейджърите не се карат за това кой е с маркови дрехи, а за това кой какво е казал за другия, кой е озлобен, кой не е и т.н. Точно това показва, че всъщност дрехите нямат нищо общо с мнението, което си изграждат учениците един за друг. Държанието и акълът са най-важни, независимо какви парцалки си навлякъл и децата много добре осъзнават това! Не подценявайте умението на младите хора да преценяват останалите, не ги отписвайте, дайте им шанс! Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
маринела ( преди 11 години )
аз сам за защото ако си уцапаме дрехите няма да можем да слезем до центара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Aнни ( преди 11 години )
Униформите...?Тази година в моето училище се проведоха стециални родителски срещи "ЗА" или "ПРОТИВ" тях. Единодушно родителите казали "ЗА"и ето как в 9 клак аз ще нося униформа която дори не знам как изглежда. 100% съм обедена, че те едва ли ще наложат този ред, за който всички говорят, ала и аз мисля че ще има някакъм дори и миниятюрен успех. А и те немогат да ни кажат да ги носим всеки ден подрет- само могат да ни наложат лимит. Пример: на седмица 2-пъти. Едва ли ще е толкова лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
О.Тодорова ( преди 11 години )
От всички тези коментари прочетени до сега искам да кажа на всички подрастващи "за" и "против" униформите,следното:Мили деца,сега на вас ви се струва неприятно и глупаво мнението на възрастните,но чрез тези нововъведения няма да има повече дразги помежду ви и ще бъде по-лесно за нас родителите.Това е начин да представите училището си и също така да прекрати "войната" за надмощие между вас-"кой с какви дрехи или обувки е,колко струват,коя марка са и т.н."Помислете и ще ни разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време