За соса:

В малка купа смесете тайландския сос, соевия сос, рибения сос, тахана, сокът и коричките от лайма, джинджифила, чесъна. Разбъркайте добре и оставете настрана. По желание можете и да пасирате продуктите с пасатор. 

За ролцата:

Изстискайте малко сок от лайм върху нарязаното авокадо, така че да му помогнете да не потъмнее, докато приготвяте останалото. Нарежете всички продукти на жулиени. 

В отделна купа с топла вода (не гореща) потопете всеки лист оризова хартия за 10 секунди, за да омекне. Преместете върху работния плот, така че единият ръб на хартията да сочи към вас, тоест ромбоидно. Плотът е предварително постлан с рогозка за суши. Ако нямате такава, става и с памучна кърпа за готвене или алуминиево фолио.

Именно на този най-близък до вас ъгъл на хартията започнете последователно да редите 1-2 резена авокадо, босилек, мента, 2 резена манго, 2 сварени (или запържени по желание) скариди и шефа от останалите зеленчуци. Внимавайте да не претоварите листовете оризова хартия, за да не се скъсат. Овкусете с пипер. 

Завийте ролцето с рогозката. Направете това с всички листове хартия. Подредете ги в плато за сервиране. Поднесете със соса. 

Снимка: Reuters/ iStock

Още звездни рецепти: