Интимно

Първа менструация – как да кажа на мама?

28.11.2006г. / 16 18ч.
Вергиния Генова
Първа менструация – как да кажа на мама?

Не оставяйте детето си да стигне дотам, че да се чуди над този въпрос и да се притеснява. Защото това ще бъде стабилен индикатор, че сте изпуснали връзката си с вашето пораснало момиче. Естествено приятелките, улицата ще го образоват по въпроса много преди появата на първата менструация, но ако вие не сте се заели с просвещаването по половите въпроси доста преди този момент, бъдете сигурни, че след време ще има пропаст между вас и детето ви. И не защото то е в непредвидимата възраст на тийнейджър. А защото тънката червена нишка, вместо да ви свърже по-здраво като жени, ще ви разедини. Ако не сте направили вие първата крачка, вече всичко свързано с женствеността на вашата пораснала дъщеря ще започне да става само нейна лична зона и постепенно ще стане табу за вас. Нейните проблеми в тази област ще бъдат споделяни с приятелки, приятели, лекари, учители. Вие ще бъдете последният човек, който ще научи за радости и проблеми в тази сфера.

А може да започнете разговор по тези теми още от най-ранна възраст. Продават красиво илюстровани книжки за устройството на човешкото тяло, в които разказват за половата система на мъжете и жените, за развитието на ембрионите в утробата на майката. Всеки се е родил момче или момиче и се очаква да стане мъж или жена. Ако не се говори по тези въпроси, децата сами още от малки си правят индиректни изводи, наблюдавайки мама и татко. Затова и е доста по-трудно, когато детето се отглежда само от един родител.

Нито една майка не би искала да си причини това, нито да постави детето си в неудобна и неловка ситуация. Затова помислете от рано и подготвяйте детето си постепенно с физиологичните промени, които ще настъпват в неговото тяло. Разговаряйте за вълненията на първото влюбване и секса, споделяйте своите минали любовни трепети и неуспехи. Не когато се влюби нещастно за първи път и първата мисъл да бъде агресия или самоубийството, само защото се чувства отхвърлена, нежелана и пренебрегната. По-леко е когато знаеш, че и друг е преживял нещо също толкова драматично и го е надживял.

Така, когато вашата дъщеря се влюби за първи път, вие може да сте първият човек, на когото тя да повери тази малка тайна, не защото сте й майка, а защото първа сте й доверили тайните си в тази област. Тя вече ще ви възприема не само като майка, а като приятелка, която е минала по нейния път и от която може да разкаже или да поиска съвет.

Много тъжно е и за двете страни, когато порастването отделя децата от майките им. А порастването е неизбежно и предвидимо, не може да се оправдаваме – ами не очаквах, че детето е пораснало, не знаех, че то ще прави секс на тази възраст. Гледайки телевизия обаче и ставайки свидетели на шокови гаври и изнасилвания между деца – ние трябва да говорим, за да предпазим, а не само да се молим и стискаме палци да не се случва в нашата къща. Разбира се не може да предотвратим злините, но може да направим всичко, което е по силите ни, така че децата ни да са по-подготвени за реалния живот на големите.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
an4y ( преди 11 години )
ne mi e do6lo no i da mi doide kak da kaja na ba6ta mi kato jiveq samo pri nego tui kato roditelite mi sa razvedeni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
nur ( преди 11 години )
0 rate up comment 2 rate down comment
evgenia ( преди 11 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 11 години )
Искам да ви попитав нещо важно. Значи миналият месец на 11,04,2010 година имах на бельото си три петна кръв. И седем дена без да спре ме болеше корема Този месец нищо. Само, че този месец имам бяло течение, че чак бельото ми беше мокро (почти пропустало)! Днес пак ме наболява коема! Ще ми дойдели цикала? МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ!!! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Цвети-Слава ( преди 11 години )
Не са важни годините а дали пълниш поне до някъде сутиена аз за сутиен се доверявам изцяло на кака ми и не съм професор по темата сутиен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
.... ( преди 11 години )
ami na men kato mi doide pyrvo kazah na moqta bfff i tq mi kaza pyrva kato na neq i e do6lo az kazah na mama mn trudno uspeh na vas :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
stefito ( преди 11 години )
Na men mi doide na 10.09.2010 godina i 1 viq den ne kazah na maika mi za6toto nqkak si mi be6e neudobno no na 2 riq den treniorkata ot tancite mi kaza na maika mi 4e mi e do6lo i taka mama razbra i sega sajelqvam za6to ne sam i kazala o6te 1 viq den! ne se pritesnqvaite da kajete na maikite si nqma ni6to sramno v tova! Kasmet na vsi4ki momi4eta :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
d ( преди 11 години )
kum animkichkaAa. razbira se 4e e normalno. v pyrvite 2 godini moje da e mnogo neredoven. moje da ti te4e 10 dena a da ne ti idva 1,2,3,4,5,6 meseca
отговор Сигнализирай за неуместен коментар