Интимно

Първа менструация – как да кажа на мама?

28.11.2006г. / 16 18ч.
Вергиния Генова
Първа менструация – как да кажа на мама?

Не оставяйте детето си да стигне дотам, че да се чуди над този въпрос и да се притеснява. Защото това ще бъде стабилен индикатор, че сте изпуснали връзката си с вашето пораснало момиче. Естествено приятелките, улицата ще го образоват по въпроса много преди появата на първата менструация, но ако вие не сте се заели с просвещаването по половите въпроси доста преди този момент, бъдете сигурни, че след време ще има пропаст между вас и детето ви. И не защото то е в непредвидимата възраст на тийнейджър. А защото тънката червена нишка, вместо да ви свърже по-здраво като жени, ще ви разедини. Ако не сте направили вие първата крачка, вече всичко свързано с женствеността на вашата пораснала дъщеря ще започне да става само нейна лична зона и постепенно ще стане табу за вас. Нейните проблеми в тази област ще бъдат споделяни с приятелки, приятели, лекари, учители. Вие ще бъдете последният човек, който ще научи за радости и проблеми в тази сфера.

А може да започнете разговор по тези теми още от най-ранна възраст. Продават красиво илюстровани книжки за устройството на човешкото тяло, в които разказват за половата система на мъжете и жените, за развитието на ембрионите в утробата на майката. Всеки се е родил момче или момиче и се очаква да стане мъж или жена. Ако не се говори по тези въпроси, децата сами още от малки си правят индиректни изводи, наблюдавайки мама и татко. Затова и е доста по-трудно, когато детето се отглежда само от един родител.

Нито една майка не би искала да си причини това, нито да постави детето си в неудобна и неловка ситуация. Затова помислете от рано и подготвяйте детето си постепенно с физиологичните промени, които ще настъпват в неговото тяло. Разговаряйте за вълненията на първото влюбване и секса, споделяйте своите минали любовни трепети и неуспехи. Не когато се влюби нещастно за първи път и първата мисъл да бъде агресия или самоубийството, само защото се чувства отхвърлена, нежелана и пренебрегната. По-леко е когато знаеш, че и друг е преживял нещо също толкова драматично и го е надживял.

Така, когато вашата дъщеря се влюби за първи път, вие може да сте първият човек, на когото тя да повери тази малка тайна, не защото сте й майка, а защото първа сте й доверили тайните си в тази област. Тя вече ще ви възприема не само като майка, а като приятелка, която е минала по нейния път и от която може да разкаже или да поиска съвет.

Много тъжно е и за двете страни, когато порастването отделя децата от майките им. А порастването е неизбежно и предвидимо, не може да се оправдаваме – ами не очаквах, че детето е пораснало, не знаех, че то ще прави секс на тази възраст. Гледайки телевизия обаче и ставайки свидетели на шокови гаври и изнасилвания между деца – ние трябва да говорим, за да предпазим, а не само да се молим и стискаме палци да не се случва в нашата къща. Разбира се не може да предотвратим злините, но може да направим всичко, което е по силите ни, така че децата ни да са по-подготвени за реалния живот на големите.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимна ( преди 11 години )
За потребителката под мен - мисля,че вече ти е дошло.Нормално е първата менструация да трае само 1 ден.Кажи на майка си.Може и да не ти дойде с месеци.Но спокойно,това е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
samityyy ( преди 11 години )
na men mi doide na 27 april za parvi pat no ne se pritesnih.tova e normalno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимна ( преди 11 години )
Ми на мен ми дойде 21 дни преди да навърша 11,така че,нормално е ...На някой им идва и на 9 - редки случаи.А за това,че превръзката е била цялата в кръв - количеството при всеки е различно.При ме - вече трети цикъл,2 и 3 ден тече повече,но цяла превръзка не мога да напълня :D.Половин някъде,и като видя че е толкова,веднага я сменят - не ми е комфортно.Моят въпрос е - значи дойде ми 8 дни по-рано (някъде толкова),но не се притесних,защото знам,че от началото на първата менструация,до наалото на следващата трябва да има от 21-35 дни,а при мен бяха минали 24.Два дни само ми цапаше тъмно кафяво,а днес тръгна червено и много.Сутринта ме болеше кръста и разбрах,че ще ми тече повече - даже се зарадвах,защото нали само ми цапаше.Но не би ли трябвало към края да цапа тъмно кафяво,а не в началото - първи-втори ден :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Радинка ( преди 11 години )
Момичета на мен ми доиде вчера.Значи беше много страмно,защото първо скачах на важе у дома и ми се доходи до тоалетна.Щом влязох видях,че имам съвсем малко кръв.Смених си гащите и си сложих една превръзка.След 30-мин. тя вече беше цялата в кръв.Много се стреснах.Смених си я,но мама беше на работа,затова казах на баба,а тя ми каза,че това било нормално.Каза ми също да кажа на мама.Така и направих.Казах на мама.Тя ми обясни всичко,което не ми беше казвала.Сега ми е доста гадно щото тече много,а на сълфетката беше цялата кървясала.Ужассс....Но аз се очудих,дали е нормално да ми доиде толкова рано??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
аниту ( преди 11 години )
момичета аз съм на 11 год. в момента имам бяло течение това признак ли е на нещо притеснявам се плс помогнете ми ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 11 години )
Здравейте! Аз съм на 13 години и не ми е дошло! Може би ще кажа на мама, но ще и кажа да не казва на никого! Моята съученичка и дойде на скоро. Тя каза че първият път не я е болял корема обаче следващите месеци я е болял ужасно много! Ако се пие хапче дали ще ти мине корема? Аз също имам бяло течние! Ама нямам понякога с дни! Кажете *** майка си поне не първия, ама втория и кажете! Все пак докато се осетите какво е станало с вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
никол ( преди 11 години )
момичета нормално ли е да ми тече повече от 4-тири дена,защото днес е 5-тия,но е по-слабо от останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
анонимна ( преди 11 години )
nora,предлагам ти да носиш превръзки.Тампоните понякога създават инфекции,въпреки,че са по-удобни.А и са нехигиенични,защото така кръвта се задържа вътре в теб,а тя трябва да изтича...Превръзки можеш да използваш на Everbel,удобни са и са по-малки.Но всяка кожа си е различна и може да получиш обрив.mariq,и на мен ми дойде тази година през март.Точно началото - на 3-ти...Кръвотечението беше доста слабо,леко зацапване.Тече 3 дни,на 4-тия нямаше нищо,но следобед пак текна,но малко повечко.На другия ден вече нямаше нищо.Този месец пак ми дойде на 3-ти - вчера.Беше слабо,но днес имаше много повече.Напълно нормално е и не се тревожи.Дори може да ти е много нередовен цикъла,понеже още не е нормализиран.След около 2 години ще ти се нармализира,но може и да ти идва редовно и в нормално количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
mariq ( преди 11 години )
momi4eta normalko li e: doide mi mart za parvi pat i savsem mn malko krav imashe samo zacapvashe :( normalno li e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Станислава ( преди 11 години )
За да разберете дали ще ви дойде скоро трябва да имате окосмяване на интимните части,косми под мишниците бърз растеж.Бялото течение е нормално,но да няма миризма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар