5 важни финансови съвета за младоженци

Управлението на брачните финанси е важно за щастието

26.08.2017г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Младоженците кипят от любов и въодушевление за живота, който им предстои. В живота обаче цялото съществуване е белязано от нещо много прозаично – парите. След старта на съвместния път много млади брачни двойки изпитват затруднения в постигането на консенсус по отношение на общите финанси. Така започват и проблемите.

За да избегнете разруха във връзката заради пари, вижте кои са най-важните парични съвети, които всяка млада брачна двойка трябва да следва.

1. Започнете да разглеждате парите като „наши“, не „мои“ и „твои“.

Само когато се научите да мислите за финансите си като за общи, ще има „ние“. В противен случай сте просто съквартиранти, подписали лист хартия. Семейството е съюз, който зависи до голяма степен от финансите и доверието, което има между партньорите. Съединяването на банковите сметки или допускането на достъп към сметката на другия е начин да изградите стабилно това доверие. За целта обаче обсъдете как смятате да управлявате парите си. Създайте правила, които да следвате.

3 неща, които научих след 3 години брак

2. Използвайте отделните си средства като пари за забавление.

Парите за семейството трябва да се разделят от тези за забавление. Въпреки че финансите ви са общи, заделяйте си пари за любимите си хобита без те да засягат семейния бюджет. Така ще постигнете баланс и няма да се карате за харчове.

3. Работете за взаимно разбирателство.

Обсъждайте как ще управлявате общите си пари. Изградете цели, които искате да постигнете с общи финанси. Комуникацията и компромисите са в основата на постигането на разбирателство.

Свързани статии

4. Винаги обсъждайте, когато се касае за големи покупки.

Никога не престъпвайте този закон на брачните финанси. Обсъждането на големите покупки е важно, за да се избегнат пререкания, обвинения и недоверие между партньорите.

6 признака, че бракът ви е по-здрав, отколкото мислите

5. Помислете и за психологията на парите.

Не всички се отнасяме по еднакъв начин към парите. Така могат да възникнат проблеми в брачната двойка. Подходите към финансите на различните хора се различават. За да ви е по-комфортно вкъщи и занапред, обсъдете подхода на всеки от вас към това как харчите парите си, какво е важно за вас и за какво трябва да се спестява.

Коментирай