Интимно

5 реплики, които не бива да си разменяте с партньора според психолози

Те действат разрушително

01.10.2019г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би всеки иска да бъде най-доброто за себе си, половинката си и връзката. Но има ситуации, в които забравяме как да се държим един с друг и казваме неща, които не могат да бъдат изтрити във времето, не могат да бъдат забравени. Думите могат да рушат.

Днес в рубриката ни „Интимно“ споделяме 5 реплики, които не бива да си разменяте с партньора, според психолози.

„Вече не съм привлечен/а от теб“

Във всяка връзка има моменти, в които партньорите поради някаква причина спират да изпитват сексуално влечение един към друг. Това може да се дължи на стрес породен от работа, семейни проблеми от различно естество. Въпросите със секса трябва да се обсъждат, но деликатно, така че да запазите достойнството си.

5 начина да си останете приятели с бившия

„Ти винаги правиш....“

Всеки има недостатъци. Тази реплика колко често я използвате? Казвайки я на половинката си, вие се фокусирате върху неговите слаби страни и показвате, че не виждате положителните му качества. Една такава реплика задълбава в миналото, напомня за стари ситуации, което наранява и разклаща взаимоотношенията. Специалистите съветват да се съсредоточите върху проблема, а не един към друг. Твърде често партньорите прибягват до лични атаки, като средство за спечелване на спор, но по този начин те всъщност нанасят дълбоки вреди на връзката си.

7 причини разводът да е толкова често явление

„Никога не правиш...“

Още една реплика, която трябва да забравите, ако искате да имате щастлива връзка. Да се държите един друг отговорни е нараняващо и отново не се фокусира върху проблема. Тази генерализация на отношението на партньора ви към дадена ситуация само ще го накара да се почувства критикуван.

5 зодии, които са особено предпазливи в любовта

„Ти си виновен, че съм нещастна/нещастен“

Щастието започва вътре в нас и е погрешно да очакваме, че само ако си намерим половинка ще бъдем щастливи. Винаги може да намерите точните думи, с които да споделите на половинката си, ако нещо ви притеснява в отношенията, а не да бързате да нападате. Разбира се има случаи, които са изключение, като ако партньорът ви тормози физически, психически, изневерява ви. Тогава нямате място в тази връзка.

10 признака на контролиращия партньор

„Как може да си толкова... глупав/а“

Всеки има ситуации, които не премисля добре. Бързаме с решения, понякога пропускаме да се допитаме до любимия човек и се стига до сложна ситуация. Тогава възниква конфликт, започваме да се обвиняваме, обиждаме... Това задълбочава проблема и наранява.

Коментирай