Интимно

10 начина да се подготвим за развод

Бъдете сигурни на 100%, че искате окончателна раздяла

03.12.2019г. / 06 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако четете тази статия вероятно се намирате в затруднено положение и на крачка от окончателната раздяла с партньора ви, а може би дори вече сте започнали процедурата по развод. Ако това е така, важно е да предвидите някои неща и да ги обмислите внимателно, преди да пристъпите нататък. Вижте някои от тях.

Бъдете сигурни в решението си.

Приключването на брака може да бъде изключително травматизиращо за вас, за партньора ви, за децата, ако имате, за близките ви също, затова преди да предприемете стъпки по официализирането на раздялата, убедете се, че няма друг вариант освен развод.

Обмислете ситуацията, погледнете дълбоко в себе си и бъдете сигурни, че това е единственото решение. Не предприемайте прибързани действия само под влияние на емоциите.

Емоционални рани от детството, които пречат на връзките

Решите ли се на развод, фокусирайте се върху него.

Щом сте сигурни в решението си да се разведете, то тогава е време за действия и за отдаване на процеса. Разводът не е нещо, което се случва между другото и трябва да сте изцяло концентрирани върху него.

Важно е да съумеете да отделите емоциите от рационалните решения, колкото и да ви е трудно. Това ще ви помогне да финализирате развода по възможност по-гладко.

Представете си връзката, която бихте искали да имате с бившия си съпруг/съпруга.

Ако раздялата е била болезнена, то е съвсем естествено да не искате никога повече да видите бившия си партньор. Но ако имате деца или най-малкото общи приятели, това ще ви се наложи. За да може да осъществите този контакт без драматични последствия, решете още от самото начало каква връзка бихте искали да имате в бъдеще.

Помнете, че макар и да се разделяте, вие все пак ще се виждате и комуникацията ще е неизбежна в някои моменти.

15 признака, че не сте превъзмогнали бившия

Говорете с хора, преминали през развод.

Книгите, филмите и дори статиите на тема развод не биха могли да ви подготвят толкова пълноценно за промяната, която ви очаква, както това може да се случи чрез разговор с човек, минал през същото житейско изпитание като вас.

Планирайте как ще съобщите новината.

Ако не сте казали все още на партньора си, че искате развод, помислете добре как да го съобщите достатъчно ясно и категорично, така че да няма объркване и заблуда. Бъдете подготвени с багаж за всеки случай, ако се наложи да напуснете временно семейното жилище след този тежък разговор.

Ако той ви казва тези неща, все някога ще ви изневери

Направете план за децата.

Колкото и да отлагате този момент, той ще дойде и е добре да сте готови за него. При кого и къде ще живеят децата, колко пъти ще се виждат с другия родител, ще се смени ли учебната им среда или детска градина и още много важни детайли следва да обмислите внимателно, преди да сте пристъпили към процедурата за развод.

Не започвайте връзка.

Самотата в подобна ситуация е изключително тежка, но трябва да съумеете да запазите самообладание и да не започвате нови взаимоотношения, докато не сте приключили официално с бившия ви партньор. Една нова връзка би могла да ви разсее от целта, както и да влоши допълнително отношенията с бившия съпруг, така че изчакайте до финализирането на развода.

5 начина да спасите обречената си връзка

Прекарайте време с близки и приятели.

Раздялата и стъпката към развод са сред най-тежките и травмиращи преживявания, които могат да съкрушат един човек. В такива моменти е важно да не сте сами, да не потъвате в униние и отчаяние, да усетите подкрепа от близките ви хора. Прекарвайте повече време с тях, дори да не ви се говори или пък да ви се плаче, важно е да не сте сами в такъв момент.

Поемете отговорност.

Разводът, особено тежкият, може да причини много емоционални травми и болка. Може да ви доведе до състояние, в което да не искате да поемате отговорност за нищо и да се пуснете по течението, но това би било огромна грешка. Животът ви е безценен и е само във вашите ръце да го направите щастлив и пълноценен. Поемете отговорност за делата си и решенията си и ги следвайте.

Фокусирайте се върху бъдещето.

 Ясно е, че в развода никой не печели. Всеки остава със своята болка, разочарование и тъга, но животът продължава, макар и по различна пътека. Мислете за бъдещето, фокусирайте се върху него и вярвайте, че ви предстоят хубави неща. Едно от най-пагубните неща би било да се отдадете на тъгата и отчаянието. Не би ви донесло нищо позитивно, затова мислете за бъдещите положителни събития в живота ви и бъдете готови за промяната.

Май е време да си тръгна

Коментирай