Интимно

4 знака, че се срещате с емоционален манипулатор

Колкото по-рано избягате, толкова по-добре

06.10.2022г. / 15 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако усетите, че имате връзка с емоционален манипулатор, бягайте веднага без значение дали вече го обичате или сте напът това да се случи. Емоционалните манипулатори са особено опасни, защото с времето влизат под кожата ви и се разпореждат с мислите и чувствата ви както те си искат.

Как да разпознаем лъжеца?

Връзките с тях обикновено не се случват мълниеносно. Вероятно в началото сте били приятели. Той ви е преценил и определил като обект на интерес от своя страна. Затова е и започнал да става все по-настъпателен. Срещите ви са ви оставяли с усмивка на устата с часове след това, защото той е направил всичко възможно да се чувствате като обожавана суперзвезда. Ласкателствата и суперлативите са първият признак на нечисти мисли, които по-наблюдателните хора забелязват още на срещите. След това нещата започват да изглеждат така:

Прелъстяване

След като вече той е привлякъл вниманието ви и е спечелил симпатиите ви, накарал ви е да го гледате с обожание и интерес, вие падате все по-дълбоко в капана. Той ви говори с клишета, като „Ти си моята любима.“, „Никога повече няма за какво да се притесняваш. Аз ще съм винаги зад гърба ти.“, „Ти си най-красивата жена, която някога съм виждал.“, „Имаш най-невероятното тяло на света.“, „Обожавам начина, по който ме целуваш.“, „Никога не съм се чувствал по-влюбен в живота си.“

Тези и още обожателни фрази ще чуете от един емоционален манипулатор. Неговата цел е да ви оплете тотално в мрежите си, за да станете контролируема марионетка в неговите ръце.

Знаците, че всъщност вие сте проблемът във връзката

Скорост

Характерно за емоционалните манипулатори е скоростта, с която те мълниеносно уж се влюбват във вас. Карат ви да изпитвате същото и ви вплитат в играта си. Докато сте още на ниво срещи неусетно вече сте във връзка. Той ви обсипва с любовни съобщения във всяка минута. Не можете да оставите телефона си дори за минута, защото той ви пише непрекъснато. Чувствате се желана и обожавана и това ви кара да летите.

„Нямам търпение да заживеем заедно.“

„Искам да си създадем семейство.“

„Нямам търпение да имаме деца заедно.“

„Ще бъдеш страхотна майка.“

Тези фрази се изливат една след друга и ви карат да си помислите, че той има абсолютно сериозни намерения към вас, щом ви говори за такива сериозни стъпки. Цял живот сте търсили сериозен мъж и ви се струва, че най-после сте го открили. Щастливи сте. Нямате търпение да имате цялото това щастие, за което той говори. Попадате в капана.

Без граници

Концепцията „без граници“ в отношенията е съблазнителна. Винаги сте искали да знаете всичко за партньора си, да правите всяко ежедневно нещо заедно, да нямате тайни и да си споделяте без задръжки. Това е капан, в който емоционалният манипулатор иска да попаднете. Така той ще знае всичко за вас във всяка минута. Той е нещо като психически воайор, който иска да следи всяко трепване на душата ви, за да я моделира по свой вкус.

Социалните маски, които носим

От него няма да чуете искрено споделяне, истински разкрити тайни или пък неподправени признания. Всичко, което ще чуете от него, е лъжа, която цели да ви оплете още повече. Затова бягайте, ако усетите някой от тези признаци.

Контрол

След като е построил своя замък в сърцето ви, емоционалният манипулатор започва същинската игра с душата ви – контролът. Той започва да коригира всяко ваше действие по свой вкус. Напътства ви в интересите, схващанията, нещата, които правите. Контролира ви, като се цупи, недоволства, в следващия момент ви обсипва отново със суперлативи. По този начин ви направлява и дресира да се научите коя стъпка е грешна и коя правилна в неговите очи. Неусетно започвате да играете по неговата свирка.

Сигурни знаци, че партньорът ви е манипулатор

Можем да изброяваме още признаци на емоционалните манипулатори, но тези са напълно достатъчни, за да осъзнае човек, че е попаднал в токсична връзка, от която трябва да избяга веднага.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати