Чудили ли сте се някога, какво ви привлича към някого? Какво първоначално е привлякло вниманието ви към партньора? Западни изследвания показват, че срещайки определени личности, на нас ни отнема по-малко от секунда, за да решим колко харесваме този човек и дали се привлечени или не. Разбира се, това се отнася за първоначалното усещане, което изпитваме. Това колко харесваме някого или сме привлечени, може да се промени с времето. 

И все пак, кои са едни от най-важните фактори, които ни карат да изпитваме влечение?

Близост

Много по-вероятно е да се почувствате привлечени от някой, който ви е географски по-близо. Това може да е личност, живееща във вашия квартал, колега. 

Защо мъжете се влюбват?

Сходство

Друг фактор, който е определящ за това какво ни привлича към някого е сходството. Търсим за партньор човек, който да е подобен на нас. Разбира се сходството не е определящо за това колко ще продължи една връзка и дали ще сме щастливи в нея. 

6 знака, че не сте един за друг

Външен вид

Хората обикновено остават привлечени към някого, който изглежда добре. Но това също зависи и от контекста. Ако се намирате на събитие, в работата и т.н., и в тази среда няма кой знае колко привлекателни хора, винаги има някой, който се откроява. Добрият външен вид, оказва се е по-важен в началото на една връзка. 

Още по темата

Недостиг

Когато има по-малко потенциални партньори край вас, от които да избирате, вие сте склонни да разглеждате наличното, виждайки тези личности по-привлекателни (отколкото всъщност са, понякога). Също така, когато някой ни "бяга" също привлича по-силно нашето внимание и желание да го имаме. 

Знаци, че той има силни чувства, но му трябва време, за да задълбочи връзката

Настроение

Много по-вероятно е да изпитаме влечение към личност, в чиято компания се чувстваме приятно, смеем се, която „оправя“ нашето настроение и обратното – намръщените хора ни отблъскват. Също така, ако вие се чувствате добре, щастливи, също вероятността да харесате някого е по-голяма, дори и въпросният човек да не е източник на вашето добро настроение. 

Снимка: istock