Интимно

Защо целувките са по-важни за здравето ви, отколкото мислите?

Целуването има много ползи за здравословното състояние

08.03.2021г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целувките са невероятни. Те са приятни и сближаващи. Те са една от най-интимните и нежни форми на изразяване на любов.

Интересен факт е, че чрез първата целувка можем да идентифицираме няколко фактора, включително това дали партньорът ни е подходящ за нас или не. Чрез слюнката и допирът на устните двамата партньори могат да преценят на биологично ниво дали имат генетична съвместимост, могат да оценят здравословното си състояние и репродуктивния си статус. Всичко това е кодирано в гените ни и природата отговаря за него, казва Гордън Галъп, професор по еволюционна психология към Университета в Ню Йорк, цитиран от healthdigest.com.

Видове целувки и тяхното значение

При целуването се отделят различни хормони, невротрансмитери и биохимикали, като серотонин, допамин, кортизол, вазопресин, тестостерон.

А още по-хубавото е, че целуването всъщност може да е от полза и за здравето ви. Според Сиван Финкел, козметичен стоматолог от Ню Йорк, целувките са от полза за здравето на устната кухина. Допълнителната слюнка, обменена с партньора, би могла да реминерализира зъбния емайл и да предпази зъбите от киселинни атаки, споделя той пред списание Glamour. Други експерти смятат, че може дори да се преборите с различни заболявания в устната кухина, включително целуването да ви предпази от кариес.

Целувки, които са любими на мъжете

Целувките могат да ви предпазят от високо кръвно налягане, стрес и безпокойство

Целувките намаляват кръвното налягане и успокояват тревожността. Те имат свойството и да намаляват нивата на стрес, които в повечето случаи са в основата на високото кръвно. По време на целуване кръвоносните съдове се разширяват, като по този начин потокът на кръвта се подобрява и улеснява. Това намалява напрежението върху стените на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Този механизъм може да помогне дори при главоболие, както и да увеличи кръвообращението към жизненоважни органи.

10 безотказни трика, които ще ви направят майстор на целувките

Имунната система се подобрява

Целуването позволява обмен на полезни бактерии, което тренира имунната система. Микробите, които живеят в устната ни кухина и тази на партньора ни, правят имунната система по-ефективна в борбата с различни инфекции, бактерии и патогени.

Целувките са здраве. Наслаждавайте им се.

Коментирай