Интимно

5 етапа, през които всяка двойка преминава

Израствате заедно

09.10.2020г. / 11 09ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта има своите фази. Тя преминава през бурни моменти, през осъзнаване и отлагане на дълбоки чувства, които остават във времето. Връзките също преминават през своите стадии. Всеки етап от връзката има своите характерни белези и подсказва за развитието на отношенията.

6 малки стъпки за дълга и стабилна връзка

Изследванията показват, че мозъкът на влюбените двойки се променя по много характерен начин с течение на времето от момента на влюбването, преминавайки през 5 общовалидни етапа в развитието на връзката.

Първи етап – увлечение

Това е най-приятната и главозамайваща част от влюбването. В тази фаза партньорите са погълнати един от друг. Не могат да се разделят дори за минута. Чувстват се прекрасно, когато са заедно. Не можете да заспите. Не можете да се концентрирате. Мислите постоянно за другия човек. Фокусирани сте единствено в мисълта, че ще го видите.

Втори етап – комфорт

Тази фаза настъпва, когато тялото ви се успокои малко от бушуващите хормони в началото. Според изследванията в този етап се освобождават неврохимикали, които ускоряват сърдечния ритъм и стимулират зоните на удоволствие в мозъка.

Ако от връзката липсват тези 5 неща, тя няма да е успешна

В този период двойките изпитват чувство на щастливо безпокойство. Намирането на начин да спите добре все още е затруднено, защото вълнението не е утихнало. Така наречената фаза на медения месец в началото може и да е приключила, но емоциите и вълненията ви в този период далеч не са стихнали.

Трети етап – размисъл

Естествено е в този трети период да започнете да се питате дали това е човекът, с когото искате да продължите отношенията си. Дали той е подходящ за дълготрайна връзка, брак, семейство и деца. Бушуващите страсти са затихнали, успокоили сте се в любовта си и чувствата си, приели сте човека до себе си такъв, какъвто е, но се появяват и поводи за размисъл.

Какво подсказва, че трябва да сложите край на връзката си?

След преминаване на първите две бурни фази естествено започваме да виждаме черти от характера на другия, които ни притесняват и които не харесваме. Периодът на розовите очила и заслепяването е преминал и идва момент на равносметка. Този момент е преломен за много връзки. В него партньорите или единият партньор взимат решение могат ли да приемат недостатъците на половинката си и да продължат напред заедно или не.

Четвърти етап – уязвимост

В етапа на уязвимостта се сблъскваме със собствените си социални маски. Вече сме осъзнали негативните страни на партньора си, имаме своите проблеми във връзката, но се стараем да се правим пред околните, че всичко е наред. Избираме най-хубавите снимки за публикуване в социалните мрежи. Когато сме с приятели говорим хубави неща за връзката си, сякаш се страхуваме да приемем трудностите в отношенията си. Ако ги изречем на глас те стават истински.

5 начина да заздравите връзката, така че нищо да не може да ви раздели

В този етап нивата на стрес започват да се повишават. Усещането за съмнение става натрапчиво. Чувстваме се слаби и уязвими, сякаш сме били излъгани. Ако обаче имате добра комуникация с партньора си и двамата имате желание да изгладите проблемите, този етап далеч не е нещо непреодолимо, дори напротив – след решаване на проблемите във връзката този етап може да ви направи още по-сплотени и силни заедно.

Пети етап – стабилност

След възходите и паденията, които съществуват във всяка връзка, етапът на стабилността е времето, когато всеки от партньорите започва да се чувства в безопасност. Тази фаза дава усещането за привързаност и силно обвързване.

7 начина да излекувате страдащата си връзка

Тук е и моментът на задълбочаване на обичта, предхождана от влюбването и любовта. Двойките, които успяват да достигнат до фазата на стабилността имат шанса да създадат дълготрайна връзка.

Коментирай