5 ползи от отворените връзки

Нивата на стрес са по-ниски

21.12.2020г. / 09 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите.

7 ясни признака, че трябва да прекратите връзката си

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Как да повишите емпатията във връзката си

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Много ниски нива на потискане

При много традиционни двойки стресът от това да бъдат постоянно ограничавани да мислят за други хора има силно потискащо въздействие. При някои партньори дори граничи със злоупотреба и емоционално насилие. Ограниченият достъп до другите, от които единият партньор ревнува, може силно да потисне и да тласне към изневяра или към желание за такава.

Действията, които ви пречат да изградите трайна връзка

При отворените двойки този риск е много малък. Толерантността към желанието да бъдат с други кара партньорите в отворени връзки да се чувстват спокойни в отношенията си. Те имат много по-култивирано и обуздано чувство на притежание към партньорите си, което е в плюс за връзката.

Свързани статии

Богат социален кръг

Ако сте прекалено привързани и постоянно прикрепени към партньора си, това може да отрови връзката. Прекалено тежък е товарът, който той трябва да носи, ако отношенията ви са такива. Ако цялото ви внимание е насочено към него и идентифицирате връзката си само с отношенията между вас, това може да тласне половинката ви към бягство.

Ето защо широкият социален кръг, приятелствата, заниманията и свободното поемане на дъх са важни за една връзка. Ако сте постоянно заедно и сте вкопчени един в друг, енергийно връзката ви ще се изтощи много бързо.

5 неща, от които всяка здрава връзка се нуждае

Не съществуват неуспешни връзки

Според проучването, когато една моногамна връзка или брак се разтрогне, това се смята за неуспешна връзка. При отворените връзки това схващане няма същата тежест, защото връзката в традиционния ѝ смисъл не е съществувала. Хората в отворени връзки не считат разделите си за провали, защото са научили нещо от всеки един от партньорите, с които са имали отношения. В този смисъл гледната точка към отворения тип връзки помага така наречените провали да се приемат позитивно.

Коментирай