Интимно

Какво е „любовно бомбардиране“ и защо трябва да забележите този червен флаг?

Защо това поведение е опасно и не трябва да ви радва, че сте обсипани с внимание и обожание

31.05.2021г. / 06 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Защо останах в насилствена връзка близо 15 години? Защото се надявах, че той отново ще се превърне в онзи невероятен човек, в когото се влюбих. Човекът, когото срещнах за първи път, когото обикнах и когото все пак виждах от време на време с течение на годините“, казва 35-годишната Корина от малък град в Калифорния. Нейната история разказва авторът Шарлът Хилтън Андерсън. Статията е публикувана в сайта thehealthy.com.

4 знака, че сте отгледани от нарцис

Корина говори за брака си с Коди (имената са променени с цел запазване на анонимност), който е приключил в началото на 2020 година. Корина казва, че се е влюбила безумно в Коди след първата им среща. И не само защото е бил очарователен и красив. Нещото, което наистина я е накарало да се влюби, бил истинският интерес, който той проявявал към нея.

„Той изслушваше толкова внимателно всичко, което казвах, задаваше адекватни въпроси, предлагаше да участва в много неща, съчувстваше ми, когато беше нужно, искаше да се грижи за мен. Почувствах се истински интересна, красива, най-прекрасната и желана жена на света“.

Коди закрепил връзката им през следващия месец с поток от подаръци, вечери навън, дълги разходки, разговори до късно през нощта. Някои от подаръците били доста скъпи и големи. Корина получила дори куче, което той наричал „нашето бебе“, с което подчертавал колко е готов да бъдат семейство.

10 начина да познаете нарциса

Само след няколко седмици връзка Коди помолил Корина да се преместят да живеят заедно. През първите няколко месеца нещата между тях били удивителни. Връзката им била точно такава, за каквато Корина е мечтала цял живот. Но след това нещата започват да се променят. Първоначално неусетно и бавно, но след това все по-осезаемо.

Корина започнала да разбира, че онзи Коди – звездният и замечтан поглед, мъжът, който не иска нищо повече от това да я обсипва с подаръци и комплименти, не е този, за когото се е представял.

Скоро Корина осъзнала, че той просто обича да я „бомбардира“.

Какво е „любовно бомбардиране“?

Това, което Коди е правел с Корина, е класически пример за „любовна бомбардировка“, казва Рамани Дурвасула, лицензиран клиничен психолог, професор по психология в Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис.

„Любовната бомбардировка“ е термин, който описва интензивния период на внимание и обожание в началото на връзката. Този период често се характеризира с обещания за любов, бързо и много интензивно ухажване, големи подаръци, грандиозни жестове, имащи за цел да докажат любовта.

6 неща, които нарцисите не правят

„Обикновено това време на идеализация и съблазняване трае в първите месеци от връзката, когато сте поставени на пиедестал“, казва професор Дурвасула. „Макар да звучи като връзка мечта, намерението на такъв тип партньори всъщност е да ви обърка и заслепи, да ви постави в положение, в което да можете да бъдете контролирани“.

Това е типичен модел, наблюдаван във връзките с нарциси. Любовното бомбардиране е тактика, използвана в много видове дисфункционални и насилствени връзки. И въпреки че е най-често при романтични двойки, това може да се види и в отношенията с членове на семейството, колеги, приятели, казва доктор Дарилевуани Джонсън, психолог от Вашингтон, цитирана от thehealthy.com.

Трябва да се има предвид, че хората, които използват тази стратегия невинаги осъзнават какво точно правят. Те се борят със собствените си демони, но по различен начин.

10 признака на контролиращия партньор

И тъй като „любовното бомбардиране“ е изключително изтощително, „бомбардировачът“ може да го поддържа между 6 и 12 седмици. Този първоначален период на интензивно поглъщане на партньора във всеки аспект – подаръците, вниманието, комплиментите, обожанието, стихват скоро след това.

Кой е изправен пред най-голям риск от „любовно бомбардиране“?

Всеки може да попадне в този любовен капан, защото всеки човек иска мечтаната щастлива връзка да му се случи наяве. Въпреки това, някои хора са по-податливи да повярват, че са открили щастието. Това са емпатите, чувствителните хора, които проявяват съчувствие към всеки и са склонни да влизат в обувките на другите хора, да проявяват разбиране към поведението и думите им.

Именно такива хора усещат и търсят нарцисите. Те инстинктивно знаят, че могат да „управляват“ такива личности, защото ги владеят благодарение на тяхната собствена чувствителност.

5 признака, че сте контролиращ партньор

Началото на връзката, стартирала с любовно бомбардиране, изглежда така, сякаш човекът срещу вас е безумно влюбен във вас и е готов да се раздава докрай. С течение на времето обаче вие сте тези, които в крайна сметка дават много повече за нуждите на другия.

Какво се цели с любовното бомбардиране?

Крайната цел, която контролиращият има спрямо партньора си, е да го накара да се почувства объркан, длъжен да се отдаде на любовния бомбардировач, който е готов да обсипва с внимание и подаръци.

След като „любовният бомбардировач“ се успокои, че е успял да осъществи плана си, той се отдръпва и започва да демонстрира загуба на интерес. Жертвата вече е напълно обхваната от мрежите му и се стреми да го накара да се държи отново така магически, както в началото. Постепенно се надига чувство за вина, че не заслужавате любовта, че сте направили грешка след грешка, което е довело до отдръпване на партньора ви.

7 ясни признака, че трябва да прекратите връзката си

Това е едно от лицата на емоционалното насилие. В някои случаи то може да прерасне и във физическо.

Превръщането на връзката в разрушителен цикъл

Няколко месеца след като Коди се е нанесъл при Корина, тя споделя, че е започнала да забелязва промени в него. Случило се е много бавно, но с течение на времето той е станал много мрачен. Заяждал се е с нея за дреболии.

Подаръците и комплиментите са престанали. Приключенията във връзката им вече не съществували. Той все още ѝ правел по някой друг комплимент, но той винаги идвал с някакво придружаващо обстоятелство, например да спомене някой свой или неин недостатък.

10 сигурни знака, че сте нарцисист

Постоянно разпитвал къде е и с кого е. Понякога, когато тя правела нещо, което той не харесва, я наказвал с мълчание и сърдене. Друг път изпадал в ярост, което я карало да се чувства объркана и ужасена.

Всичко, което Коди искал, е нещата да се случват по неговия начин. Корина се съгласявала с него, за да го направи щастлив и за да го накара да се превърне отново в онзи прекрасен човек, в когото се е влюбила.

10 начина да приключите токсична връзка

Ако забележите подобни червени флагове в своята връзка, бъдете бдителни и не позволявайте на някого да упражнява контрол на вас под каквато и да е форма. Това не е любов и определено не носи щастие.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 2 години )
vsi4ko ima v jivota ni . ima vsiakakuv vid povedenie na horata okolo nas. ne me u4udva statiata s ne6to novo.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар