Интимно

5 начина на комуникация, които щастливите двойки използват

Общуване, което развива отношенията

18.03.2022г. / 19 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комуникацията е ключов фактор във всички аспекти на човешките отношения. Във връзките тя е основополагаща. Без добра комуникация и качествено общуване партньорите не успяват да изградят стабилни отношения. За съжаление, добрата комуникация е трудно постижима, ако не се полагат грижи и не се работи целенасочено за нейното усъвършенстване. Много двойки правят грешката да не споделят, да не общуват открито и директно, да не решават проблемите си, а да ги замитат под килима в очакване бурята просто да отмине. Това са и част от причините за влошаване на отношенията. Всички те биха били по-лесно преодолими, ако има добра комуникация между партньорите.

10 признака, че във връзката ви няма здравословна комуникация

Някои двойки успяват да постигнат високи нива на щастие благодарение на добрата комуникация. Можете да почерпите опит и вдъхновение от тях. Техният пример може да е от полза в изграждането на щастлива и хармонична връзка.

Кои са начините на комуникация, които щастливите двойки използват?

1. Те правят ежедневни заслужени комплименти.

Щастливите двойки умеят да си правят комплименти, но не ласкателни, а истински заслужени. Партньорите в такива двойки оценяват качествата, уменията и старанието на другия и не ги пропускат. Винаги отбелязват случаите, в които партньорът им заслужава комплимент. Добрата оценка е важна, защото тя повишава самочувствието, усещането за принадлежност, за гордост от страна на половинката, което пък повишава усещането за щастие във връзката.

2. Те слушат активно.

5 важни стъпки за изграждане на любовна комуникация

Когато си говорите е много важно да се изслушвате. А да се изслушвате не означава просто да чуете какво има да казва партньорът ви, а след това да наложите своята гледна точка. Активното слушане означава да възприемете мнението на партньора си, да го уважите, да вникнете в това, което има да казва, без да се разсейвате и видимо да неглижирате разговора. Активното съзнателно слушане показва емпатия, желание за надграждане на отношенията, стремеж към още по-дълбоко опознаване на другия.

3. Те си записват критиките.

Без значение колко щастлива е връзката ви, има и облачни дни. Нормално е да имате спадове и възходи, както и моменти, в които ще критикувате или ще бъдете критикувани. Важно е обаче как го правите. За критиките са нужни аргументи, а не просто хвърляне на обвинения, констатации, обидни квалификации. Критиката трябва да е градивна и поднесена с точните думи, така че да не обиди, а да надгради. Можете да си записвате аргументите, които имате наум, за да не сте голословни, ако се наложи.

5 комуникационни трика за преодоляване на нездравословните конфликти

4. Позитивност през по-голямата част от времето.

Изследванията показват, че щастливите двойки практикуват позитивност и негативно отношение в съотношение 5:1, според yourtango.com. За да сте по-щастливи заедно трябва да излъчвате позитивност през повечето време, да имате положителна нагласа към партньора си и живота си.

4 важни нишки за комуникацията в брака или връзката

5. Те използват изявления от първо лице.

Щастливите двойки имат едно сходство в общуването, което е много важно. Когато спорят или имат конфликт, те не започват изявленията и изреченията си с „ти“, а с „аз“. Когато започнете да поднасяте изявленията си с „ти“, това обикновено звучи като обвинение, като нападка, като начин да уязвите партньора си и да му посочите грешките. Докато ако говорите предимно от първо лице, това показва вашите нагласи, мнение, чувства. Разговорът отива в съвсем друга посока и има тотално различен привкус, когато е насочен от вас към партньора, а не директно чрез нападка към него.

Важни комуникативни умения, които помагат в общуването

Коментирай