Един от важните компоненти на успешната връзка е добрата комуникация. В дългосрочен план връзката трудно може да просъществува и да устои на изпитанията, ако с партньора ви не установите здравословни навици в общуването. Начинът, по който разговаряте помежду си, по който се карате, думите, които използвате и начините, по които ги вмятате в общуването си, играят огромна роля за това колко дълбока и силна ще е връзката ви. Ако не се изслушвате, ако не уважавате мнението на другия, ако не се чувствате комфортно да изкажете истинските си чувства и мисли, тогава имате проблем с комуникацията.

Опасни неща, до които води липсата на комуникация във връзката

Как трябва да изглежда здравословната комуникация?

Всяка двойка има стил на общуване. Той е като база, на която стъпват всички останали видове общуване – вербално и невербално. Въпреки различията в стиловете на общуване в различните двойки, някои базисни правила важат еднакво при всички. За здравословната комуникация в една връзка е важно еднакво да бъдат изразявани ценности, нужди, желания, смята терапевтът и психиатър Тамара Хил, цитирана от bestlife.com. Според нея, здравословната комуникация включва също честност и граници. Без тях отношенията се разпадат в повечето случаи.

В началото на връзката нещата може да изглеждат лесни, но със задълбочаването ѝ комуникационните навици могат да влошат отношенията, ако не бъдат изградени по здравословен начин.

10 признака, че една двойка има проблеми с комуникацията

Кои са признаците на лоша и нездравословна комуникация в една връзка?

1. Общувате предимно чрез съобщения.

2. Лъжете се един друг или единият партньор лъже постоянно, а другият го хваща в лъжа.

3. Не говорите за проблемите си открито. Замитате ги под килима и чакате бурята да отмине.

4. Партньорът ви често ви прекъсва.

5. Наказвате се с мълчание, когато сте се скарали или имате проблем.

6 стъпки за подобряване на комуникацията във връзката ви

Още по темата

6. Ставате отбранителни по време на конфликт.

7. Отговаряте си с една дума.

8. Очаквате един от друг да си четете мислите.

9. Партньорът ви проектира собственото си емоционално състояние върху вас.

Важни комуникативни умения, които помагат в общуването

10. Винаги изваждате аргументи от миналото, когато се карате. Това е токсична стратегия, която влошава отношенията и прави връзката уязвима.