Интимно

Какви са признаците на емоционалната изневяра

Защо тя може да е още по-болезнена от физическата

24.07.2022г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изневярата е нещо, което никой не иска да преживява. На никого не би му било приятно да му изневеряват. Но когато говорим за изневяра, обикновено мислим за физическото ѝ измерение. Всъщност изневярата може да е и емоционална и понякога именно тя нанася повече болка и травми, отколкото физическата. 

5 въпроса след изневярата – все още ли искате да сте с този човек?

Всяка двойка е различна и е наистина трудно да се определи кога точно и при какви обстоятелства е настъпила емоционалната изневяра. За разлика от физическата, която е абсолютно ясна (секс с друг партньор), емоционалната изневяра може да има много измерения и всичките да нанесат много силна болка. 

Какво представлява емоционалната изневяра? Какви могат да са нейните проявления? 

Лъжете партньора си за това колко сте близки с някой друг 

Емоционалната изневяра може да се изразява в това да сте емоционално по-близки с друг човек, към когото сте привлечени. Същевременно лъжете настоящия си партньор, че не сте чак толкова близки, въпреки че явно е осезаемо, щом се налага да лъжете. Това може да нарани чувствата на партньора ви и да го накара да се чувства отритнат, нежелан, нехаресван и неодобряван, което води до ниско самочувствие и самооценка. 

10 начина да накарате мъжа да ви е верен

Оплаквате се от партньора си на някого

Когато има проблеми във връзката, добре е те да се решават вътре в нея. Много хора се оплакват от партньорите си без да се замислят колко биха били наранени самите те, ако половинката им се оплаква от тях, разказвайки подробности от личния им живот на трети лица. Още по-болезнено е, ако тези трети лица са общи приятели и познати. Така ситуацията става още по-некомфортна. 

15 признака за мъжка изневяра

Свързани статии

Споделяте големите новини с някой друг 

Емоционална изневяра може да се наблюдава, когато изпитвате емоционална близост и свързаност с друг човек повече, отколкото с партньора ви. Това ви кара да споделяте именно на него големите новини и събития от живота си, а не да говорите първо с половинката си. Това е и сериозен белег за лошата емоционална свързаност с партньора ви, което неминуемо се отразява на отношенията и интимността. 

3 основни причини мъжете да изневеряват

Превръщате партньора си в заместител

Ако сте с партньора си, само за да не сте сами, а всъщност нямате никаква емоционална нужда да бъдете с него, това може да се смята за емоционална изневяра. Така го превръщате в нещо като заместител на партньор, което ви дава спокойствието, че сте обвързани, но не давате нищо от себе си за тази връзка. 

Коментирай