Интимно

4 модела връзки и колко дълготрайни са те

По какво се различават и по какво си приличат

10.08.2022г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато започвате връзка е нормално да се питате колко време ще продължи. Ако сте с ясната цел да не задълбочавате връзката си е нормално да не ви пука особено колко дълготрайна ще е тя. Но ако започвате отношенията си с намерението да ги надграждате и развивате, вероятно ще се чудите по какво можете да разберете колко дълго ще издържат отношенията ви.

5 отличителни черти на дълбоко свързаните двойки

Вместо да ходите при нумеролози, астролози и специалисти по таро, вижте някои закономерности, установени в проучване от 2015 година и публикувани в Journal Of Marriage and Family, цитирани от yourtango.com. Според учените, провели изследването, има 4 основни типа връзки. От типа връзка, в който се намирате зависи продължителността ѝ. Отношенията във всеки тип връзка определят здравината ѝ, стабилността ѝ и това колко дълго ще успеете да я запазите.

Ето и четирите типа връзки, от което зависи продължителността им.

Драматична връзка

Драматичните връзки се отличават с много резки върхове и спадове. Партньорите в тях винаги се лутат между крайности. Отношенията са драматични, изпъстрени с много крайни емоции и нагласи. Характерно за тези връзки е, че в по-голямата част от времето партньорите се чувстват наранени, отколкото обичани. От всяка тема може да се създаде конфликт, който избухва в бурен пожар. Драматичните двойки са много по-склонни да се разделят, отколкото останалите типове връзки.

Защо женените двойки постепенно спират с френските целувки

Фокусирани върху партньора връзки

Този тип отношения поставят акцент върху партньора. Половинката се превръща в центъра на света за другия, като това има задушаващ ефект. Колкото и страстно да изглежда всичко в началото, с времето започва да се превръща в токсичен модел, който откъсва от приятели, близки, хобита, нормално ежедневие. Всичко се върти около партньора, като по този начин се размиват собствените желания и цели. Ориентираните към партньора връзки могат да са едностранни и двустранни. И в двата случая стабилността им не е особено добре изразена. Такива двойки са склонни към прилепчивост, силна ревност, желание за контрол.

Двойки, живеещи в социалните мрежи

Всеки има поне по една двойка приятели, които постоянно афишират връзката си в социалните мрежи. Те публикуват щастливи снимки заедно, сърцераздирателни излияния, любовни обяснения и похвали към партньора си, като с това целят да покажат на целия свят колко са щастливи.

Защо двойките с дългогодишна връзка си приличат?

Свързани статии

В повечето случаи реалността в живота им е съвсем друга. Те се интересуват много повече от това какво мислят другите за тяхната любов, отколкото те самите. Често в ежедневието си забравят да се грижат един за друг, да си засвидетелстват любов. Тези действия се извършват предимно в социалните мрежи и целта им е събиране на лайкове и хвалебствени коментари. Такива връзки не продължават особено дълго.

Конфликтен тип връзка

Конфликтните двойки обикновено имат най-голям брой спадове в отношенията си. Те винаги намират причина да се скарат, като конфликтите обикновено са бурни и нараняващи. Партньорите в конфликтни връзки имат по-малко поводи за положителни емоции в сравнение с драматичния тип двойки, което прави отношенията им наистина трудни.

Типове мъже, които не се променят

Въпреки това продължителността на такива връзки е по-дълга от тази при драматичните, защото партньорите в конфликтните връзки не претърпяват толкова големи амплитуди във върховете и спадовете. Те имат относително стабилни отношения, което прави тези връзки по-дълги. Продължителността им до голяма степен зависи от индивидуалните прагове на търпимост на партньорите в тях.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време