Интимно

Признаци на романтичното привличане

По какво се различава от физическото привличане

02.12.2022г. / 10 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Привличането между хората се случва на различни нива. Когато се говори за привличане, невинаги се има предвид задължително сексуално привличане. Съществуват много начини двама души да бъдат привлечени един от друг в зависимост от базата, на която стъпва химията между тях.

Мъжете са тайно привлечени от тези женски черти

Има различни компоненти и фактори, които влияят върху това как точно и по какви критерии ще бъдете привлечени от някого. В този смисъл съществува сексуално без романтично привличане и обратното.

За да разпознаете романтичното привличане, трябва първо да се научите да го разграничавате от сексуалното.

Какво представлява романтичното привличане?

Романтичното привличане е свързано с емоционалната реакция, която един човек предизвиква у друг. Може да се сравни с копнеж, възхищение към другия, вглеждане в личността и характера му, които безкрайно харесвате. С желание искате да сте близо до този човек, да споделяте, да обсъждате, да усещате присъствието му без задължително това да е свързано с физическа или сексуална близост.

5 начина, по които увлечението се различава от истинската любов

Не всяка връзка се нуждае от романтично привличане. Има и такива, които са базирани по-скоро на физически контакт и химия, отколкото емоционално свързване. Обикновено романтичното привличане е „лепилото“, което споява отношенията в една връзка и я предразполага към дългосрочност и задълбочаване. Базираните на сексуално или физическо привличане връзки в повечето случаи не продължават дълго, защото нищо друго освен физическата химия не свързва партньорите.

Романтичното привличане е емоционална реакция, която се предизвиква от дълбокото свързване на духовно и психическо ниво. Целите, разбиранията за живота, представите и мечтите, реакциите, начинът на мислене обикновено са сходни и са база за задълбочаване на романтичното привличане между двама души.

10 физически черти, които привличат мъжете

Романтичното и сексуалното привличане могат да са част от една и съща връзка, да съжителстват в нея и да се допълват, но не е задължително. Напълно възможно е да е налице или единият вид привличане, или другият. В този смисъл е полезно да умеете да разграничавате и различавате двата вида привличане, за да можете по-лесно да подбирате партньорите си в зависимост от целта, с която започвате връзка и какво очаквате от развитието ѝ.

Кои са видовете привличане?

Романтично привличане

Романтичното привличане обикновено е силно и е емоционално базирано. Характеризира се с това, че ви се иска да вплетете животите си на дълбоко ниво.

15 знака, че той иска да го забележите

Интелектуално привличане

Интелектуалното привличане се характеризира с привличане към нечии умствени, интелектуални способности, образование, начин на мислене, компетентно мнение.

Естетическо привличане

То се свързва с оценяване на външния вид, начина на обличане, цялостната визия на някого. Обикновено включва и сексуално желание, но не е задължително.

Kои са едни от най-важните фактори на привличане?

Сексуално привличане

В много от случаите на връзки, базирани на сексуално привличане, липсва дълбочината на отношенията. Възниква химия на физическо ниво, която обикновено спира дотам. Партньорите в подобни отношения имат големи разминавания в целите, мечтите, разбиранията, характерите, което пречи на по-нататъшното развитие на връзката.

Коментирай