Интимно

4 причини да не се събирате с бившия

Проблеми с комуникацията

25.11.2022г. / 09 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато приключим една любовна връзка, много е вероятно да се чувстваме разочаровани, тъжни, възможно е дори да изпаднем в депресия. С времето успяваме някак да преодолеем бившия партньор. Всяка връзка приключва различно. Понякога комуникацията продължава и след раздялата, има срещи за кафе, понякога сексът се възобновява, в някои случаи дори се стига до поддържането на по-добра комуникация, отколкото когато двамата са били във връзка. Има моменти, в които се прокрадват мисли, които ни водят в посока да си дадем отново шанс.

Дали да се съберете отново с бившия ви? Вижте 4 причини да не го правите.

Загуба на доверие

Ако във вашия случай бившият ви е изневерил или по друг начин е предал доверието ви, вие въпреки раздялата е възможно да сте му простили. Това ви помага да продължите напред в живота и намирането на по-достоен за вас партньор. Въпреки че не сте заедно, вие винаги ще бъдете подозрителни към този човек, ако сте решили да опитате отново.

Не можете да споделите собствените си притеснения или страхове, не можете да се отворите и да бъдете уязвими пред него.

Въпреки че двойките, макар и трудно, могат да възстановят доверието помежду си, истинската интимност се нуждае от доверие като основа. Искате да сте с партньор, който е съпричастен, някой, на когото имате доверие, който също ви вярва. Дали с бившия ви може да получите това или ще последва второ разочарование? Дали съмненията ви няма да стоят винаги помежду ви?

Как да привлечете който мъж си поискате

Проблеми с комуникацията

Комуникацията насърчава връзката, тя е неин фундамент. Ако бившият ви е спестявал някои неща, избягвал е трудни разговори или е ставал нападателен, агресивен, когато сте имали спор и е трябвало да разрешите трудна ситуация, помислете дали не заслужавате партньор, който да се грижи за вас и да общувате с уважение.

Въпреки че във всички взаимоотношения има разногласия, разрушителните спорове могат да съсипят връзката. Общуването един с друг не само за хубавите неща и нещата от деня, но и по по-значими въпроси е от съществено значение за любовното партньорство.

Ако комуникацията ви с бившия не е като между двама души, които са добри комуникатори, не се съмнявайте, че старите проблеми с разговорите бързо ще напомнят за себе си, освен ако не решите да се консултирате със специалист по връзките. Ако е имало физическо или психическо насилие, постоянна критика към вас, манипулация, вменяване на вина и ниско самочувствие, не си губете времето с този човек.

20 признака на токсичната и пагубна връзка

Бъркате похотта и любовта

Ако ви е трудно да разграничите похотта от любовта, просто си помислете за момент: Вашите спомени от времето ви заедно се въртят около невероятен секс? Сексуалната химия е за физическо привличане, а не непременно за дълбока емоционална връзка. Интимният секс обаче съчетава сексуално желание и сексуални преживявания с дълбока, трайна връзка.

Свързани статии

Въпреки че може да изглежда невъзможно да се дефинира любовта, все пак може донякъде. Любовта може да се характеризира като грижа, отдадена и дълбока емоционална привързаност, доверие. Според западни учени, основните аспекти на любовта са интимност, страст и ангажираност.

Защо високите стандарти пречат на любовта

Между вас няма приятелство

Още една причина да се замислите дали има смисъл да допуснете отново в живота си бившия ви. Докато бяхте заедно, чувствахте ли се един към друг като приятели, истински приятели? Когато с човека, с когото имате любовна връзка сте такива, той ви приема такава, каквато сте и обратното. Приятелите си предлагат обич и доверие, обичат да бъдат заедно. Ако не сте имали приятелство с бившия си, нещо много важно е липсвало помежду ви.

Според The Gottman Institute приятелството е ключът към жизнеността на една дългосрочна връзка.

Коментирай