Интимно

5 важни фактора за здравословна връзка

Кои са нещата, без които връзките не могат да са напълно хармонични и щастливи

09.02.2023г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка връзка е различна и според индивидуалните особености и желания на партньорите в нея има различни аспекти, които я определят като здравословна или не. И все пак има някои общовалидни и важни показатели, които подсказват дали една връзка е здравословна.

10 признака, че във връзката ви няма здравословна комуникация

Здравословните отношения позволяват на партньорите да се държат естествено и непринудено, да бъдат емоционални и открити, да общуват и да изразяват себе си без страх от осъждане и отхвърляне. И колкото и различни да са връзките в цялото им многообразие и цветност, все пак има някои показатели и ключови компоненти, без които една връзка не може да е истински здравословна.

Кои са петте най-важни неща в една връзка, за да бъде тя здравословна?

1. Поставяне на граници.

Една връзка е здравословна, ако в нея има здравословни граници, които да ви допускат един до друг и същевременно да ви осигуряват индивидуално време и пространство. Необходими са физически и емоционални граници между вас и партньора ви, за да се чувства всеки от вас комфортно и щастлив.

2. Изслушване на партньора.

Невинаги всичко във връзките е щастливо, розово и безоблачно. Ще чувате „не“, ще бъдете разочаровани, ще сте огорчени, дори ядосани на партньора си в различни ситуации, но ако успявате да се изслушвате, да разбирате гледните си точки, да ги приемате и да се справяте с различията, това е признак на здравословни отношения.

Начини да оправите разрушената си връзка

3. Отдавате си нужната благодарност.

Когато партньорът ви заслужава похвала или благодарност, а вие му ги давате, това е изключително важен показател за връзката и отношенията ви. Всеки малък жест заслужава внимание и признание. Ако отминавате усилията и старанието на половинката си, това рано или късно може да доведе до изтощение на отношенията. Докато отдаването на признание и благодарност са малки жестове, но с огромно значение.

Свързани статии

4. Обсъждате общите си цели.

Една връзка не може да е здравословна, ако партньорите в нея не гледат в обща посока със сходни цели. Дори да не се припокривате по всички показатели за бъдещето, разбиранията, мислите и целите си, ако най-важните сред тях са общи за двама ви, това е важен фактор за здравословния статус на връзката.

5. Емоционална интелигентност.

За хармонията и щастието във връзката от голямо значение е партньорите в нея да притежават емоционална интелигентност. Най-просто казано това означава да умеят да контролират и използват емоциите си адекватно в различните ситуации. Немалко конфликти и раздели възникват заради неспособност за контрол на емоциите.

10 признака, че връзката ви се заздравява

И тук съвсем не става дума само за избухване, изпускане на нерви и казване на неща, за които впоследствие съжалявате. Към емоционалната интелигентност спада и способността да изглаждате различията, споровете, да се вслушвате в чуждата гледна точка, да я приемате, да внасяте яснота в общуването и отношенията.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
Свободно време