Интимно

Защо някои мъже се страхуват от обвързване?

Смятат, че няма да са достатъчно добри във връзката

24.04.2023г. / 16 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта носи както хубави, така и емоции на разочарование. Вероятно всеки човек се страхува от любовта по някакъв начин и повечето хора имат конкретни лични причини за страха. Страхът от обвързване може да доведе до самосаботиране на връзки, в които сме щастливи и в които партньорите ни не биха ни наранили. Какво може да накара мъжете да изпитват страх от обвързване? Вижте няколко възможни причини.

Някои мъже се страхуват от любовта, защото смятат, че е трудна

Мъжете понякога смятат, че любовните връзки са трудни и ще им отнеме прекалено много време и усилия, които трябва да положат, за да ги поддържат. Когато смятат, че нещо ще бъде предизвикателство за тях, по-скоро биха го избегнали, особено ако се намират в период, в който не са сигурни дали искат сериозни взаимоотношения. Разбира се, когато настъпи моментът да се отпуснат и „предадат“ на емоциите, откриват че инвестирането на усилия в любовта не е толкова лошо.

Горчиви признаци, че той е изгубил физически интерес към вас

Негативни преживявания в детството

Емоционалната травма, преживяна в детството, може да попречи на нашите романтични връзки. Западни проучвания показват, че малтретирането в детството може да допринесе за стила на привързаност на възрастните. Възрастните често изпитват тревожност или избягване на привързаността след преживяна травма в детството. Те също са по-склонни да имат депресия и ниско самочувствие.

Отношенията между родителите ни също оказват влияние върху това как ние ще създаваме един ден връзки.

Неща които мъжете искат, но не си казват

Спомени за любовно разочарование

Ако мъжът е преживял любовно разочарование в миналото, с което все още се разделя или му е нанесло повече болка, то той ще се страхува да създаде нова трайна връзка. Донякъде това е нормална реакция. Вероятно всеки би имал резерви по отношение на това дали няма отново да бъде наранен и затова е по-резервиран.

Нараняването от минала любовна връзка може да го накара да се въздържа да се обвърже, защото му напомня за стари чувства, включително болка, гняв, отхвърляне и загуба. Ако е копнеел за любов в миналото, тя идва с напомняне за болка.

Какво можем да научим за връзките от жените, които винаги успяват с мъжете?

Свързани статии

Смятат, че няма да са достатъчно добри във връзката

Както някои жени, така и някои мъже смятат, че трябва да са перфектни в работата, във връзките. Често се съмняват дали се справят достатъчно добре. Тези съмнение отново може да са подхранени от преживявания в детството, минали връзки, ниско самочувствие.

Ако партньорката, с която искат да бъдат има по-високи изисквания за връзката към мъжа до себе си, ако иска да поддържа определен стандарт на живот, то това може да отблъсне мъжа и за жалост той да си създаде мнение, че повечето жени са такива и да няма желание за сериозно обвързване.

Не им се полагат усилия в нищо

Има мъже, които търсят винаги по-лекото и лесно в живота. По отношение на работа, изкарване на пари. Обикновено такива мъже са по-мързеливи, не им харесва да поемат отговорности за собствения си живот, още повече пък да полагат усилия в това да се борят за една жена, за това връзката им да се развива, да са щастливи. Такива мъже се страхуват от отговорностите.

Това не значи, че нямат дългосрочни връзки, но обикновено избират такива отношения или партньорки, които са им „по-лесни“. Така че, ако с някого изпитвате емоции и той се държи настрана от сериозно обвързване, може да се окаже, че сте висока летва за него и той просто предпочита да не полага усилия. Това разбира се не значи вие да прекрачвате принципите си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
----- ( преди 10 месеца )
Никой не се страхува от любовта. Ако някой не иска връзката явно там няма любов. Или не се познават добре или има нещо друго, но със сигурност няма любов там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 10 месеца )
ne znam ...strah ot izpolzvane , ot zloupotreba s 4uvstva , ot luji , ot izmami v li4ni otno6enia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар