Интимно

3 неща, които са по-важни от секса в една връзка

Уважението и зачитането на границите могат да бъдат поставени на първо място

05.06.2023г. / 05 46ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме често да казваме, че важността на физическия аспект на нашите взаимоотношения отшумява с възрастта. Разбира се, не бива да подценяваме общуването с другия на това ниво, но дали то е от основно значение? Има ли двойки, които всъщност не правят секс и са напълно окей с това? В следващите редове ще се опитаме да направим кратък списък с някои неща, които могат да се окажат дори по-важни от секса. Ето ги и тях:

Комуникацията

Тя е една от основните стълбове на здравата връзка, ето защо бихме я поставили дори преди секса. Ако не можете да бъдете честни и прями един с друг и не можете да изкажете целите и желанията си, тогава вие няма как да бъдете себе си. Ако нещо в поведението на любимия ви притеснява, не би трябвало да имате проблеми и да му го споделите. Същото се отнася и за другата страна – в една здрава връзка човекът до вас не трябва да се страхува или срамува и да ви посочи къде според него бъркате. Истина е, че понякога споделяйки с другия, ние можем да нараним чувствата му. Ако вече сте охладнели към вашия избраник или пък сте срещнали някого, който е привлякъл вниманието ви, „пускането“ на тази „бомба“ може да преобърне всичко с главата надолу. В крайна сметка обаче, дори след време, другият би оценил вашата честност. Това може да ви помогне дори да запазите общуването и след приключването на взаимоотношенията ви.

13 неща, които правят връзката неразрушима

Приятелството между вас

Разбира се, че докато сте във връзка вие трябва да имате приятели. Но в крайна сметка, вашият любим трябва да е най-големият ви приятел. Чувството на споделеност, щастието; радостта от чуждите успехи; емоцията когато сте заедно – всичко това можем да отнесем към приятелството. Вие можете да обожавате вашите приятели, но не правите секс с тях, нали?! Плътските удоволствия са нещо уникално, но пък добрата емоционална връзка с някого невинаги е предпоставка за добър секс. Понякога дори можете да имате химия с човек, с когото дори не говорите един език! Сексът със сигурност е важен за здравите взаимоотношения, но той е просто част от красивата мозайка, наречена „връзка“, която вие и вашият партньор можете да наредите заедно.

5 неща, които ги има в двойките за завиждане

Уважението

Взаимното уважение в една връзка може да помогне за създаването на чувство на доверие и емоционална сигурност. Освен това то ще насърчи по-голяма честност и дори уязвимост. Уважението е един от аспектите във взаимоотношенията, който може да донесе и по-голямо удовлетворение от тях самите. За да засвидетелствате уважение на другия, старайте се да зачитате неговите лични граници. Ако във връзката ви няма такива, постарайте се с времето да ги създадете. Уверете се, че предоставяте пространство на другия, когато той има нужда от такова. Не бъдете прекалено вкопчени и задушаващи, тъй като това може дори да има негативен ефект за отношенията ви. Ако карате някого да се чувства така, сякаш е притиснат до стената, в крайна сметка можете да го накарате да избяга. Винаги когато можете, подкрепяйте партньора си в неговите цели и интереси. Дори когато става дума за неща, които не са ви чак толкова интересни. По този начин ще зададете тон във връзката и ще очаквате същото от човека до вас. Старайте се винаги да зачитате другия човек като личност, която притежава свои уникални нужди и желания.

4 неща, без които не може нито една стабилна връзка

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време