Интимно

Контролиращият партньор – как да го разпознаете

10 признака, че се намирате във връзка с такъв човек

17.07.2023г. / 15 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В любовта попадаме на различни партньори. Особено опасни са контролиращите. Не е задължително те да бъдат враждебни, агресивни. Контролът може да бъде под много форми и контролиращата половинка може да е привидно загрижена, но зад това ѝ лице да се крие човек, благодарение на когото ние ден след ден губим себе си като личност. Дали вие се намирате във връзка с такъв човек? Вижте 10 признака.

1. Той ви изолира от близките ви – Тактиките на изолация могат да бъдат открити или скрити. Също така е възможно партньорът ви да се оплаче, че вашите близки не го подкрепят, което ви принуждава да се чувствате така, сякаш трябва да изберете страна.

2. Не може да приеме критика – А вие с времето няма да искате да изразявате мнението си свободно, за да не се окажете виновни за това, че вредите на егото му. Тази динамика не е здравословна за връзката.

Защо се чувствате несигурни във връзката ви?

3. Става изключително прилепчив – Контролиращият партньор ще иска да знае къде сте всяка минута. Може да ви изглежда безобидно да сте на кафе с приятелка, а той да ви звънне по телефона поне веднъж, за да провери как сте, дали си прекарвате добре и т. н. Това прилепващо поведение може да означава ревност, но също така упражнява власт и контрол. Много е вероятно да иска да се почувствате виновни и да изоставите това, което правите, за да му обърнете внимание.

4. Чувствате се така, сякаш винаги грешите – Контролиращите партньори често започват спорове и скандали „от нищото“. По същия начин те са склонни да омаловажават и нападат близките си за привидно добро поведение. Със сигурност може да ви се стори, че каквото и да правите, не е достатъчно добро.

7 знака, че сте в неподходяща връзка

5. Важна е само неговата гледна точка – Това също е друг признак на контролиращия партньор. Той няма желание да види нещата от гледната точка на любимия човек. Така че, ако някога не сте съгласни (което по своята същност е нормално в една връзка), той ще приключи разговора ви и вероятно ще ви накара да се почувствате глупаво, че мислите различно от него.

6. Саботира напредъка ви – Контролиращият партньор в любовната връзка няма да подкрепя стремежите ви към това да надграждате себе си, да ставате по-добрата версия на себе си. Вместо това ще търси начини да ви разубеди, да ви внуши, че не се нуждаете от това нещо, че няма да се справите.

17 знака, че той се среща и с друга, освен с вас

7. Иска да управлява всички финанси – Всяка двойка борави с парите по различен начин, но обикновено е червен флаг, когато единият партньор иска пълен контрол върху финансите на домакинството.

Свързани статии

8. Неговата любов се усеща като условна – Може да изглежда, че той ви обича, когато нещата вървят добре, но той бързо ще оттегли любовта си, когато възникнат проблеми. Следователно може да почувствате огромен натиск да бъдете „перфектни“ по всяко време.

9. Той е ревнив – Независимо дали ревнува от друг мъж или от вашия успех в работата, контролиращият партньор се възприема като в негласна конкуренция със своите половинки. Неговата ревност може да се превърне в параноя.

10. Често ви лъже – Лъжата също може да е знак за контрол, защото означава, че той не ви уважава достатъчно, за да ви каже истината. Той например може да излъже за своята вярност или финанси и всичко това, за да ви държи далеч от радара за това, което наистина се случва.

По материали от choosingtherapy.com

Коментирай
Свободно време