Интимно

Знаци, че е време да отидете на терапия за двойки

Спорите по едни и същи теми и не виждате напредък в тази посока

10.08.2023г. / 16 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Живеем във време на динамика, голям избор от възможности за почти всичко. Всичко това обаче сякаш се е пренесло и в любовните взаимоотношения. Приемаме връзка, партньор за даденост, неглижираме „дребни неща“, като спането в отделни спални, честото излизане по мъжки и по женски и т. н. и си живеем с тях. Опитваме се да не забелязваме, че връзката не ни носи щастие и пълнота или ако вече сме забелязали, не се опитваме да оправим нещата.

Терапията за двойки е някакъв вид решение по пътя към това да разберем какво ще е близкото ни бъдеще с любимия ни човек. Дали има какво да се поправя и сме в моментна криза или е по-добре всеки да си продължи по пътя.

Дали вашата връзка се нуждае от специалист по връзките? Вижте 8 знака.

1. Правите планове, без да мислите един за друг – Независимо дали обмисляте да си намерите нова работа или друго, което засяга лично вас или връзката ви, винаги е важно да го споделите с любимия човек. Но ако умишлено или дори подсъзнателно не желаете партньорът ви да участва в плановете ви, може би е време да посетите специалист по връзките.

5 навика за щастлива връзка според психолози

2. Ако единият партньор смята, че другият е по-отговорен за проблемите във връзката – това може да създаде усещане за презрение, враждебност към него. Прикритото презрение е най-вредното за една връзка. Проявява се както по вербален, така и по невербален начин и може да бъде много разрушително.

3. Спорите по едни и същи теми и не виждате напредък в тази посока – Западни изследвания показват, че тези спорове, сблъсъци и маниери, които оказват негативно влияние върху брака/ връзката, само ще влошат съжителството ви допълнително. Добрата комуникация и разрешаването на проблемите заедно е ключово за щастието на една двойка.

Как да се справите с отхвърлянето във връзките

4. Обмисляте да отидете на терапия за двойки – Фактът, че дори го обмисляте, може да е знак, че състоянието на връзката ви се нуждае от професионално мнение. Може би все още не сте готови да си признаете, че е време. Мислете за терапевта за двойки като за учител, който ви помага да овладеете умения да общувате, да правите компромиси, да изразявате несъгласие любезно и ефективно и да изграждате по-добри взаимоотношения.

5. Някой от вас е споменал развод – То тогава нещата наистина са сериозни. От друга страна, терапията за двойки може да ви помогне да разберете какво трябва да промени всеки от вас, ако се надявате да останете заедно.

Защо изневерява мъжът? Отговори от специалисти

6. Единият от вас предпочита децата пред другия – Колкото и важни да са децата, пренебрегването на партньора в полза на децата е контрапродуктивно, смятат западни семейни терапевти. Това създава разединение в дома.

Свързани статии

7. Държите на минала връзка – В случай, че се придържате емоционално към предишна връзка, това означава, че оставяте емоционално пространство за някой, различен от настоящия ви партньор.

8. Не усещате връзката ви – Просто имате чувството, че връзката ви не е такава, каквато искате или сте се надявали, че ще бъде. Терапията със специалист по връзките би могла да има положителен ефект, когато започнете да усещате, че нещата не са добре, независимо дали това се дължи на засилен конфликт, охладняло приятелство или външни стресови фактори, като приспособяване към поява на бебе или друго, споделят западни специалисти.

По материали от yourtango.com

Коментирай