Интимно

Защо някои хора търсят физически контакт с бившите си, въпреки лошия край?

Просто са самотни

31.08.2023г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Защо някои хората жадуват за физически контакт с бивши партньори, дори години след като са приключили връзката си с човек, който е бил токсичен? Според западни специалисти по връзките, в такива ситуации е възможно да настъпи отново събиране на партньорите, но в 90 процента от случаите, двойката се разделя отново с повече враждебност от първия път.

Въпреки да знаят, че подобни събирания са обречени, все пак изпитват силно желание за  физически контакт с бившите си. Защо?

1. Имат желание за дълбока връзка с някого. Това е основната причина за мнозина, които отново са решили да се съберат с бившите си. Въпреки че за някои това е желание за просто физическо докосване, докосването е от съществено значение за нашето благополучие.

7 привлекателни типа мъже, които обаче не стават за връзка

От друга страна, физическият контакт повишава цялостното удовлетворение от живота и щастието. По този начин, когато докосваме някого, тялото ни освобождава малки количества окситоцин, който е хормонът на обвързването/любовта. Докосването е първото сетиво, което се развива и един от основните начини, по които бебето научава, че е обичано и безопасно.

2. Начин да смекчат сложността на раздялата. Това обикновено важи за връзките, които са били дългосрочни. Често искаме по-бавно, по-нежно раздяла, за да ни помогне по-лесно да пристъпим към промяната. Чувстваме се твърде странно някой, който е бил част от живота ни от години, внезапно да изчезне и да прекрати всякакъв контакт.

5 признака, че парите са в основата на проблемите във връзката ви

3. Просто са самотни. Още една причини някои хора да търсят физическа близост с бивш партньор или партньорка. Бившите се чувстват познати и сигурни, докато създаването на нова връзка с нов партньор, отнема време. Отнема време някой да ви опознае - емоционално и физически. Изглежда по - лесно да се върнем при старите си познати партньори, тъй като отнема по-малко усилия.

Споделянето на време с бившия/бившата, би могло да успокои усещането за самота за кратък период от време. В дългосрочен план обаче, това забавя неизбежното. В крайна сметка трябва да продължим напред. Когато жадуваме за физически контакт с бивш, може да сме емоционално уязвими или да имаме по-ниско самочувствие в настоящия момент. Сближаването ни с него/нея може да ни осигури временно облекчение. 

Свързани статии

4. Имат биохимична реакция към бившия. И тук отново се намесва окситоцинът. Този свързващ хормон придружава споделената физическа форма и жените произвеждат повече окситоцин от мъжете. Така че в резултат на това те са по-податливи.

5 признака, че той ви контролира

5. Тъй като връзката е приключила, вие се заблуждавате, че е стабилна. С бившата си половинка вече сте написали определена история. Знаете възходите, паденията, обратите на сюжета, така че изглежда, че бихте могли да предвидите всичко и за настоящето ви.

Някои хора често изпитват нужда да пренапишат миналото и да започнат да вярват, че връзката е била по-добра, отколкото всъщност е била, или че са направили грешка, като са я прекратили. Всъщност, понякога сме склонни да грешим от страна на оставането твърде дълго, вместо да си тръгнем твърде рано от едни взаимоотношения.

По материали от yourtango.com

Коментирай