Интимно

Как да обясните на детето, че се развеждате?

Уверете го, че вината за раздялата не е негова

26.09.2023г. / 05 59ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте влюбени в човека до вас, може би мислите, че това ще е завинаги. Страстта, пламъкът, приятелството – просто знаете, че каквото и да стане, вие ще сте заедно. Е, животът е пълен с изненади и често пъти той не е точно такъв, какъвто ние бихме искали да бъде. Ако любовта между вас отдавна я няма и вие и партньорът ви сте по-скоро съквартиранти, отколкото двойка, то може би е дошло времето да се разделите. Но как да кажете това на детето? В следващите редове ще ви споделим няколко съвета как да постъпите в тази деликатна ситуация. И така:

Кажете истината

Не забравяйте, че децата ви имат право да знаят защо се развеждате, но избягвайте да влизате в обяснителен режим. Изберете кратка фраза, която описва ситуацията. Например: „Вече не можем да се разбираме“. Може да се наложи да напомните на детето си, че макар понякога родителите и децата да не се разбират, те не спират да се обичат. Но това не означава, че и те могат да се развеждат. Това правят само възрастните.

Как токсичната връзка влияе на децата?

Подгответе го психически, като му кажете, че ще настъпят някои промени

Понякога децата приемат всичко, което им се каже, много крайно. Опитайте се да обясните на вашето дете, че макар и да има някои промени, вие ще продължите да се грижите за него. Уверете го, че каквото и да се случи, когато сте заедно, вие ще можете да се справите.

4 предпоставки за развод според психолозите

Кажете на детето, че го обичате

За децата е от огромна важност да знаят, че вие не сте престанали да ги обичате. Обяснете им, че вие ще сте заедно, ще правите любимите си неща – ще продължите да спортувате заедно, да пътувате, да се грижите един за друг.

Обмислете какво точно ще кажете на детето

Бъдете внимателни относно количеството информация, която споделяте с детето. Помислете добре какво да кажете и го съобразете с възрастта му. Така ще избегнете да го „претоварите“. Нека детето има усещането, че вие можете да се справите с тази ситуация. Не го заблуждавайте и не го лъжете. Кажете му истината за това как ще се промени режимът му, но без да изпадате в прекалено много подробности.

Как да разрешите проблемите вместо да се разделяте

Не обвинявайте никого

Една от най-големите грешки, които допускат родителите е, че от влюбена двойка, те изведнъж се превръщат във врагове. Избягвайте изкушението да приписвате вината или да казвате чия е тя в тази ситуация. Използвайте думата „ние“ колкото се може повече, когато се опитате да обясните взетите решения. „Не сме щастливи заедно“ или „И двамата искаме споровете ни да спрат“, или „Опитахме се да изгладим различията си, но не успяхме“.

Насърчете детето да говори

Оставете детето да остане с усещането, че може да ви задава въпроси. Всяко дете е различно и докато някое няма да проговори, друго ще ви засипе с въпроси. Опитайте се да им отговорите честно, но ако не знаете отговора на някой въпрос, кажете, че ще проверите и тогава ще кажете. Нека детето има предвид, че винаги може да говори с вас или да ви попита нещо, ако има нужда.

Съвети за срещите след раздяла или развод

Дайте време на детето си

Дайте на вашето дете нужното време, за да се приспособи към новините. Докато това стане, уверете се, че сте емоционално подкрепящи и успокояващи. Можете да му кажете, че този момент е труден както за вас, така и за него, но че заедно вие ще преминете това препятствие и ще се справите.

Обяснете му че вината не е негова

Децата често се притесняват, че те са виновни, когато родителите им се развеждат. Дори и да им кажете, че вината не е тяхна, съвсем нормално е да подозират, че те са причината това да се случи. Направете всичко възможно изрично да кажете на детето, че не то е причинило развода.

Неочаквани грешки, които правите с брака си

Коментирай