Интимно

Ако правите тези неща, то вие сте токсичният партньор във връзката

Умишлено „наказвате“ партньора си

18.10.2023г. / 16 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовната връзка е нещо прекрасно, но не и лесно. С някои партньори нещата ни се получават, с други не. Понякога вината е в другия, понякога в нас или по малко и в двамата. Понякога ние можем да се окажем токсичния партньор в поредица от връзки. Има много неща, които могат да представят някого като такъв и първото е физическото или емоционално насилие. Но понякога токсичността се крие зад безобидни ситуации. 
Дали вие сте токсичният партньор във връзката, вижте в следващите редове. 

Смятате, че вие никога нямате вина

Колко често в любовните ви връзки вие сте поемали вината за определена ситуация, за поведението си или по-скоро сте склонни да не поемате отговорност? „Ако сте изкушени да обвините партньора си за всички проблеми във връзката си, има вероятност да пренебрегнете ролята си в проблема“, споделя брачният консултант Джесика Уейд.

10 причини, поради които връзките се разпадат най-често

Казвате неща, които „не мислите“

Думите, изречени в ситуации на гняв, наистина не могат да бъдат върнати. Въпреки че е възможно да кажем това, което мислим, в такива случаи коренът на проблема често е прибързаната ни реакция. Помислете добре на какво реагирате с пасивна агресивност и се опитайте да подобрите уменията си за комуникацията, особено в ситуации на конфликт с партньора ви. 

Не сте склонни на компромиси, но манипулацията ви е добре позната

Друго често срещано поведение, което ви поставя под светлината на токсичния партньор и което може да повлияе на връзката ви, е отказът да се съобразявате с партньора си. Не показвате, че оценявате неговото мнение, винаги се опитвате да се налагате и сте склонни на манипулации, дори в ситуации, в които знаете, че не сте постъпили правилно. 

Свързани статии

Вие сте зависими от връзката

Приносът на токсичност към една връзка не е свързан само с това как се отнасяте към партньора си, но и как се отнасяте към себе си. Според западни специалисти по връзките, ако разчитате на връзката да се чувствате добре, „това е знак, че трябва да се обърне внимание на нещо в основата“.

Много често такива партньори са склонни да заплашват половинката си, че ще се самонаранят, че другата страна ще пострада, изобщо – склонни са на манипулации, за да не приключи дадена връзка или пък за да бъде удовлетворено тяхно желание. Не забравяйте, че нито връзката, нито партньорът ви са отговорни за личното ви щастие, а само вие. 

4 грешки, с които намалявате шансовете си да срещнете подходящ партньор

Умишлено „наказвате“ партньора си

Това може да се случи под много форми, като мълчаливо отношение или въздържането от секс, изневяра и т. н. Това също ви превръща в токсичен партньор, манипулатор и не си мислете, че отсрещната страна не усеща, че вие сте склонни на отмъщение, ако нещо не ви допада или сте се почувствали засегнати в дадена ситуация. 
 

Коментирай