Интимно

Признаци, че имате трудности в интимното обвързване

Емоционално бягство от същинската връзка

24.10.2023г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Признаци, че имате трудности в интимното обвързване

Интимността не се свежда само до физическата близост. Много хора бъркат интимността със секса. Всъщност тя е нещо много по-дълбоко, което заема широк смисъл, обхващащ физическото и емоционалното. 

И тъй като интимността е много повече духовно и емоционално състояние, много хора имат проблем с нея, без да си дават сметка. Това им пречи да изграждат стабилни и дълбоки отношения, дълготрайни връзки с партньорите си, което ги кара да се въртят в кръг. 

Кои са признаците, че може би имате проблем с интимното обвързване?

Работата ви е приоритет 

Когато човек е вглъбен в работата си и отдава цялото си свободно време на нея, това невинаги е провокирано единствено от желание за развитие и кариерно усъвършенстване. 

В много случаи подсъзнателно човек бяга от реалността, в която трябва да отдаде вниманието и сърцето си на друг човек. По-лесно е да избяга със стабилен претекст, а работата е един такъв пример. 

Страх от несъвършенство

Хората, които имат проблем с интимността много често се страхуват, че не са перфектни и намират безброй причини да понижат сами самочувствието си. Преследването на съвършенство във връзките и отношенията пречи на реалното им развитие. 

Няма перфектни хора и всеки човек дълбоко в себе си го знае. Партньорите ви не очакват от вас да сте перфектни, не го правете и вие, защото се изтезавате и пречите на щастието си. 

Свързани статии

Криете тайни в миналото 

Една от възможните причини да имате проблем с интимното обвързване са тайните от миналото. Когато се опитвате да прикриете нещо на всяка цена, един от изходите в такива ситуации е бягството от интимност. 

Когато сте близки с партньора си, вероятността да се стигне до разкриване и споделяне на тайните е голяма. Затова подсъзнателно предпочитате да не се обвързвате, за да не се налага да разкриете тайните си. 

Неуверени сте 

Хората с ниско самочувствие са неуверени и това им пречи да се отпуснат истински във връзките си. Въпреки че дълбоко в себе си имат нужда от интимност, те бягат от същинското разкриване пред другия заради страх от собствената си слабост. 

Не се държите естествено, носите маска 

Друг признак на бягството от интимност и емоционално обвързване е неестественото поведение. Ако постоянно сте в роля, слагате си маски и се преструвате на личност, каквато всъщност не сте, това подсказва трудности в интимността. 

Хората, които се страхуват да са истински и искрени пред другите, носят маска, с която прикриват същността си. 

Коментирай