Меню

Пукайте си спокойно пуканки – полезни са

5 април 2012 | 14:55 | Вергиния Генова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Пукайте си спокойно пуканки – полезни са

Приготвяне

Обикновено сме свикнали да смятаме, че пуканките са изключително вредни. Истината е, че пуканките са изключително полезни – вредни са солта и мазнините, които се използват в пуканките за микровълнова печка.

Пуканките са били удоволствие и за малки и големи още по времето на нашите баби. Цяла тава пухкави бели пуканки – радост за децата. Днешните деца също много обичат пуканки и с радост установих, че все още може да се намери царевица за пуканки в насипно състояние. Какво откритие, нали? Е, за да го направите трябва да се разходите до пазара или до някой здравословен магазин. След това трябва да си припомним как бабите ни са пукали пуканки. При нас се правеха в една голяма тенджера на голямата печка на дърва и се чуваше отдалече тракането. Както се досещате, много е важно тиганът или тенджерата, в която пукате пуканките да е с капак и да я движите ритмично насам натам. На дъното слагате малко мазнина – олио, масло, а ако искате да е съвсем като едно време – свинска мас и малко сол. Но мазнината трябва да е наистина малко, за да не започнете да пържите царевицата, вместо да пукате зрънцата. Е, не стават за 3 минути, но пък ще си имате домашно направени пуканки.
А ако имате Двор с градина може да се опитате да си отгледате собствена реколта. Аз тази година ще експериментирам и догодина ще ви кажа има ли смисъл или само шума.
Пуканките са полезни, защото поради това, че почти не съдържат вода, съдържат много по-голямо количество антиоксиданти, отколкото може да намерите в плодовете и зеленчуците, както и голямо количество фибри.

Не са много хранителни, но са забавни. Освен за хапване може да ги използвате и за украса на сурвачки, декоративни клонки, може да направите сладки или солени кексчета с гнезда от пуканки за Великден. Като напукате пуканки ще ви дойдат много идеи, но трябва да ги реализирате бързо, защото знаете, че свършват бързо.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай