Меню

Украинска вечер – да хапнем вареники и хайвер от тиквички

18 юни 2012 | 15:19 | Вергиния Генова
Добави в любими
1 кг тиквички
2-3 глави лук
4-5 домата
перца пресен лук
дафинов лист
олио
сол
захар

Продукти
Приготвяне

Украйна и украинската кухня са доста непопулярни като цяло за българите. С Украйна споделяме едно и също море и можем да я имаме почти за съседка и исторически събрат – все пак сме били от едно голямо социалистическо семейство. А и сега дружбата продължава благодарение на стотиците украински туристи, посещаващи нашето Черноморие. Все пак Украйна е с население близо 50 милиона.

Какво атрактивно да измислим за една украинска кулинарна вечер? Цветовите нюанси са си точно морски – синьо и жълто, като начало на летен отпуск. Отивате на море, мятате се като една украинка на жълтия пясък, взирате се в синьото море и цял ден и цяла нощ волна програма, пък вашичкия да си търси какво да яде и къде да гледа мачовете – нито ще готвите, нито ще пеете, нито футбол ще гледате.

Е, ако все пак сте домошари и ще трябва хем да готвите, хем да сте в синхрон с футболните пристрастия тогава ще трябва да се потрудите повече.

И ако ще си правите прически като гъркините, то една плитка в стил Юлия Тимошенко ще е точно на място.

Вареники е едно от типичните украински ястия – не е особено подходящо за летните жеги, но все пак да го споделим. Представляват варено тесто с плънка, най-често от месо. Поднасят се топли, залети със сос. Комбинацията топло варено тесто и месо не е най-удачна за летните горещини, но пък можем да запазим идеята за зимата. Това, че сме решили да отбележим европейското първенство по футбол със специфични национални ястия не значи, че непременно трябва да сготвим всичко.

Тиквичките се изчистват от семките и се задушават заедно с лук и доматите. Добавя се олио, дафиновият лис и сол и захар на вкус. Всичко това се пасира и се оставя да изстине. Това е единият вариант, другият е всичко това да е нарендосано на дребно ренде.
Поднася се със забодени пръчки пресен лук и чесън. Може да се използва като разядка или като лятна гарнитура.
А за футболните ви фенове може да приготвите украинска салата и украински борш, а ако искат и още нещо водката и сельодката, която сте приготвили за руската вечер спокойно може да мине в украински вариант – няма да я изхвърляте, я! В крайна сметка след като започне мачът, каквото и да сервирате кажете, че е украинско и никой няма да ви противоречи, стига да не искате да сте център на внимание, вместо център нападателя и да искате да разказвате надълго и нашироко историята на ястието и произхода на подправките.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
авторката ( преди 11 години )
Здравейте :) аз лично се радвам, че се появи украинка, която да знае български - лично аз, а сигурно и читателките ще се зарадват да ни напишете някоя автентична украинска рецепта. И на мен ми беше интересно каква е разликата и дали украинците рязко се разграничават по стил, кухня и дух от руснаците или са като Горна и Долна Митрополия :) Няма какво да се обиждате - поне правим разлика, че е различно от Русия. Ще се радвам да ни пишете и да ни обогатите колекцията от автентична кухня и да ни разкажете повече. Дано и за другите страни да се намери по някой истински представител :) нали това е целта на занятието:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лилия ( преди 11 години )
Жалко,че авторката на статия няма ни най-малка представа за украински ястия!!-вареники да!! ама не и с месо-това е руско ядене и се нарича "пелмени" а украински вареники се правят или с варени картофи или най-често със извара и др. а за хайвер от тиквички дори не съм го чувала-а съм смея да твърдя чистокръвна украинка! и понятие "водка-сельодка "-също е руско ! е ако кажем водка със сланинка-това вече украинско!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Ракиджия ( преди 11 години )
А бе кой ти гледа изисканите манджи. Режи салата и сипи ракия и не се пречкай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар