Меню

10 грешки при готвенето и как да ги поправите

11 юли 2020 | 16:01 | Михаела Лазарова
5 от 4 гласа
Добави в любими
Снимка: pexels

Продукти
Приготвяне

Когато приготвяме храната си, искаме крайният резултат да впечатли нашите гости и да доставим удоволствие на себе си. Но понякога неволно допускаме някои грешки, които могат да ни провалят в кухнята. Така например, при приготвянето на месо в тиган, не загряваме предварително малко мазнина или не разтапяме масло, а това е важно, защото подпомага процеса на готвене на месото. Случва се да не сме си направили заготовките, а да приготвяме продуктите за готвене в самия процес.

Вижте още 10 грешки при готвенето и как да ги поправите.

Добавя се твърде много сол. Това не само, че няма да направи по-вкусно ястието ви, но ще задържите и повече излишни течности в организма. Вижте кои подправки да добавите, за да намалите количеството натрий.

Не пресявате брашното. Без значение дали ще го добавите за сгъстяване на сос или ще приготвяте кекс, хляб, пресяването на брашното намалява риска от образуването на бучки, но също така прави тестото и по-хубаво.

Преварявате пастата. Ако случайно сте преминали препоръчаното време за варене на пастата, което е указано на опаковката ѝ, сложете я в гевгир и изплакнете със студена вода. Това ще спре процеса на готвене, защото когато сложите пастата в тигана със соса, той също ще загрее макаронените изделия.

Добавяте твърде много вода към ориза. Това може да го направи клисав, лепкав. Ако все пак се случи да прекалите с водата, добавете към него месо, скариди, леко го запържете със зеленчуци.

13 вкусни рецепти с ориз

Не ползвате хартия за печене. Тя е удобна, прави готварските съдове по-лесни за почистване след печене, но също ще намали и риска от загаряне.

Отваряте фурната, докато печете. Това може да провали идеята ви за идеално изпечен кекс или хляб. Всеки път, когато отворите вратата на фурната, температурата в нея се променя.

Родопски клин с готови кори

Използвате студени съставки. Много е важно да използвате съставки със стайна температура, освен ако в рецептата е указано друго. Препоръчително е поне 30 минути преди готвене да оставите съставките извън хладилника. Това правило важи и за приготвянето на месото. По-топлите съставки не само се комбинират по-лесно, но и ще направят крайния резултат по-добър.

Когато печете сладки и извадите първата партида, не поставяйте върху същата хартия за печене новата. Подредете ги предварително върху хартия, която не е загрята.

Използвате малка тенджера за приготвяне на тестени изделия. Това може да разкашка пастата ви.

Рядко почиствате грила си. По него има полепнали мазнини, остатъци от предишни печения на месо, риба, които ще полепнат при следващото печене.

Снимка: pexels

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай