Смесете захарта с водата в тенджера. Оставете ги да заврат. Нека врат около 10 минути. След това добавете лимоновата кора, лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте добре и свалете от котлона. Оставете захарния сироп да изстине.

Разстелете двата листа бутертесто. Нарежете ги на дължина, като оформите по 3 парчета от всеки лист. Поръсете обилно всяко парче с орехи. Навийте на руло. Подредете ги в предварително намазнена тава. Нарежете по диагонал, така че да оформите малки баклавички. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.

Извадете баклавата от фурната и залейте със студения сироп. Ако решите, можете да залеете изстиналата вече баклава с горещ сироп. Оставете да престои за една нощ, за да се сиропира добре.

Снимка: iStock

Вижте още: