Меню

Двойно шоколадов кекс с глазура

19 февруари 2021 | 05:45 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За кекса:
340 г масло, размекнато 
340 г пудра захар
6 яйца
1 супена лъжица ванилия
140 мл прясно мляко
225 г брашно 
85 г какао 
2 чаени лъжици бакпулвер 
1 щипка сол
За глазурата: 
200 г черен шоколад 
200 г течна сметана 
85 г млечен шоколад, настърган
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За кекса:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете две кръгли форми за торта с мазнина. Поръсете леко с брашно.

В купа смесете маслото със захарта, докато се получи пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно. Разбийте. Добавете ванилията и млякото. Разбийте. В отделна купа пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта. Смесете сухите съставки с мокрите. Разбийте добре с миксера до получаване на хомогенна смес. Разпределете я в двете форми. Печете за около 35 минути или до суха клечка. Оставете кекса да изстине напълно върху решетка.

За глазурата:

В тенджера на слаб огън смесете 200 г черен шоколад със сметаната. Разбърквайте постоянно, докато се разтопи напълно. Свалете от котлона и продължете да разбърквате, докато стане още по-гладка и пухкава смес. Оставете да изстине за 2 часа, докато глазурата се стегне дотолкова, че да може да се маже.

Поставете единия блат кекс върху плато за сервиране. Намажете 1/3 от глазурата върху него. Отгоре поставете другия блат. Намажете с остатъка от глазурата. Поръсете с настъргания млечен шоколад.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай