Меню

Италианска чабата

1 септември 2021 | 11:03 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
355 мл вода
1 и ½ чаени лъжици сол 
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица зехтин
450 г брашно 
1 и ½ чаена лъжици мая
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Поставете всички съставки в купата на хлебопекарната. Изберете програма за месене на тесто. Тестото ще се получи много меко и разтегливо, подобно на тесто за мекици. Не се изкушавайте да добавяте още брашно. След като тестото е омесено, извадете го от машината и го сложете върху набрашнена повърхност. Покрийте го и изчакайте да втаса 15 минути. 

Ако нямате пекарна, можете да омесите тестото с ръце по стандартния начин. 

Разделете тестото на две. Оформете питките в кръгла, но леко продълговата форма. Поставете ги в тава за печене, покрита с хартия. Поръсете леко повърхността на тестото с брашно. Покрийте и оставете да втасва за 45 минути. През това време загрейте фурната на 220 градуса. 

След като питките са втасали, поставете ги във фурната и печете за около 30-40 минути или до твърдо изпечена коричка. За да бъде истински хрупкава коричката, на всеки 10 минути пръскайте тестото с малко вода. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

25 прекрасни рецепти за домашни питки

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай