Меню

Домашни понички с пълнеж от сладко

20 октомври 2021 | 05:26 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
225 мл прясно топло мляко 
5 супени лъжици вода
1 яйце, разбито 
3 супени лъжици масло, разтопено 
150 г захар
600 г брашно 
1 чаена лъжица сол 
½ чаена лъжица индийско орехче 
1 пакет суха мая 
250 г конфитюр по избор 
1 л олио за пържене
120 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

В купа разбийте заедно млякото, водата, яйцето, разтопеното масло, захарта, брашното, солта, индийското орехче и маята. Ако имате машина за хляб, можете да използвате нея за омесване на тестото.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го оставете да си почине за 10 минути. Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка тесто на дебелина около половин сантиметър. Намажете с малко мазнина и поръсете с малко брашно рингове с диаметър 6 см. С тяхна помощ изрежете поничките. В центъра на всяко кръгче тесто поставете по една супена лъжица конфитюр.

Намокрете ръбовете на тестото с малко вода, така че да стане по-лепкаво. Покрийте всяко кръгче тесто с още едно кръгче така, че пълнежът да остане между двете. С пръсти притиснете леко намокрените краища на тестото, за да го затворите.

Поставете поничките в намазана с малко мазнина тава. Покрийте с капак и оставете тестото да си почине и да втаса за около 45 минути. Загрейте мазнината за пържене в дълбока тенджера. Пържете поничките до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Сервирайте поръсени с пудра захар.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай