Поръсете правоъгълна тава щедро с пудра захар. В малка касерола на средна към висока температура смесете захарта, кленовия сироп и 175 мл от водата. Ако имате термометър, ще ви е по-лесно да определите кога температурата на сместа е достигнала 130 градуса. Ако нямате, опитайте този тест – вземете малка част от сиропа в тенджерата и го пуснете в купа със студена вода. Ако образува топки, значи е готов.

Докато сиропът се загрява, поставете останалата вода в метална купа. В нея поставете желатина за няколко минути да се активира. След това поставете купата на водна баня и разбърквайте, докато желатинът се разтвори напълно. Поддържайте го топъл, докато сиропът от тенджерата се охлади до стайна температура. След това добавете желатина към сиропа и разбъркайте. Оставете настрана.

В голяма купа разбийте белтъците на яйцата на сняг. Продължете да бъркате, докато наливате бавно сиропа към белтъците на тънка струйка. Наливайте сместа, докато белтъците станат наистина пухкави. Добавете ванилията и разбъркайте. Прехвърлете сместа в тавата. Разстелете с помощта на лъжица и сложете в хладилник за през нощта. На сутринта нарежете сместа на квадратчета. Сервирайте с още пудра захар или с гарнитура по ваше желание.

Снимка: iStock

Опитайте още: