Меню

Щолен без месене

12 декември 2021 | 08:39 | Илияна Николова
5 от 4 гласа
Добави в любими
5 яйца
250 г масло 
250 г захар
250 г извара 
1 чаена лъжица ванилова захар
1 ампула лимонова есенция или екстракт 
375 г брашно
125 г царевично брашно
2 чаени лъжици бакпулвер 
200 г лимонови и портокалови корички 
100 г сушен касис
100 г стафиди
125 г бланширани бадеми 
125 г цели лешници 
125 г орехи, грубо нарязани 
1 супена лъжица бренди 
Масло за намазване 

За топинга: 
1-2 супени лъжици пудра захар
1 белтък
½ чаена лъжица олио
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Разбийте яйцата и маслото заедно със захарта до пухкава смес. Добавете изварата, ванилията и лимоновата есенция. Пресейте заедно брашното с царевичното брашно и бакпулвера. Направете кладенче. В него добавете цитрусовите корички, касиса, стафидите, ядките. Овкусете с брендито. Накрая добавете и сместа с яйцата и маслото. Разбъркайте.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете продълговата форма за печене с маслото. Сложете тестото в средата, като с ръце сплескате леко отгоре. Печете на долния рафт на фурната около 2 часа. След като щоленът е готов, оставете да изстине във формата и чак след това го извадете.

За да направите глазурата, разбийте белтъците с пудра захарта и олиото до гъста консистенция. Залейте щолена с глазурата. Оставете да изстине изцяло и да се втвърди преди да сервирате.

Снимка: iStock

 

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай