![Сладки или бишкоти без глутен
1 и ½ ч.ч. сварено и охладено кафе
1- 2 с.л. тъмен ром/коняк или кафе ликьор
230 г сирене маскарпоне
1 и ¼ ч.ч. течна сметана за разбиване
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
¼ ч.ч. захар
200 г шоколад по ваш избор за настъргване](/media/files/resized/article/654x358/da6/78a0c1962395a0d01ab1ef3a09fb1da6-9b2cc36a362439e8d8b7ed9b8d4e28f8.jpg)
-
Порции: 8-10
Сладки и бишкоти без глутен може да закупите от супермаркета, сладкарници, специализирани магазини за здравословни храни, биомагазини.
В дълбока купа разбийте заедно маскарпонето, сметаната, ванилията и захарта, докато се получи хубав пухкав и стегнат крем. Изберете подходяща форма за редене на сладкиша. На дъното ѝ намажете малко от крема.
Отделно в купа комбинирайте кафето и алкохола. Започнете да напоявате бишкотите/сладките в сместа в кафето. Направете един ред. Намажете го с част от крема и поръсете с настърган шоколад. Повторете процеса на наслояване, докато ви свършат сладките и крема, като накрая завършете с крема.
Поръсете с настърган шоколад или натурално какао на прах, като това става с помощта на фина цедка. Охладете в хладилник за 2-3 часа и сервирайте.
Снимка: iStock
Опитайте още: