Меню

Баклава с нарязани кори

24 март 2023 | 06:20 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За сиропа: 
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
1 с.л. пресен лимонов сок
За баклавата:
400 г фини кори 
2 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
1/4 ч.ч. кристална захар
250 г разтопено масло
60 мин

  • Порции: 12-15

Продукти
Приготвяне

В тенджера комбинирайте захарта и водата. Оставете ги да заврат и след около 5 минути добавете лимоновия сок. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори захарта добре и отделете сиропа от котлона, за да се охлади напълно.

В кухненски робот смелете орехите и захарта. Изберете подходяща тава за баклавата. Навийте една част от фините кори на руло и с помощта на кухненска ножица ги нарежете на парченца. По форма и размер трябва да приличат на юфка. Разпределете ги в тавата равномерно и леко притиснете с длани. Върху тях разпределете ореховата смес. Останалите кори нарежете и разпределете върху орехите както първите. Отново притиснете с длани.

С остър нож нарежете баклавата на ромбоиди и залейте с разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност. Извадете баклавата от фурната и я залейте. След като изстине може да я покриете с алуминиево фолио и да я оставите поне един ден, за да поеме хубаво от захарния сироп.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай