Меню
Готварство

Къде грешите, когато готвите с масло

Тънкости при готвене с този вид мазнина

20.05.2024г. / 14 56ч.
Илияна Николова
Къде грешите, когато готвите с масло

Маслото е една от най-добрите мазнини, които можете да използвате за готвене. То придава фантастичен вкус, мекота и пухкавост на ястията ви. Незаменима съставка е от кухнята на много народи, защото прави печивата и ястията още по-вкусни и ароматни. Маслото има и невероятни свойства, които добавят особена стойност на всяка рецепта, в която се използва то.

Но както с всяка съставка, маслото има своите специфики, които изискват повишено внимание. Има много моменти в употребата на маслото, където можете да сгрешите и това да коства вкуса, аромата и качеството на приготвяната от вас рецепта.

Къде може да грешите, когато готвите с масло?

Прегаряте го

Когато например загрявате масло в тиган, трябва да имате предвид, че то бързо достига точката си на кипене. Ако не добавите навреме продуктите, които ще готвите в маслото, то ще загори, ще запуши и ще почернее. Това ще промени вкуса на продуктите ви и ще влоши качеството на ястието.

Не добавяте зехтин 

Често срещана грешка е пропускането на зехтина в цялостната картина. Зехтинът има по-висока точка на кипене, не загаря така лесно и не променя вкуса си, както маслото. Именно заради това можете да смесвате маслото със зехтин при готвене. Така ще предпазите маслото от прегаряне, като същевременно ще запазите вкуса и качествата, които то придава на ястията. В добавка зехтинът ще даде и от своите вкусови характеристики на ястията заедно с полезните омега-3 мастни киселини в състава му.

Свързани статии
Добавяте маслото в неподходящото време 

Ако не сте загрели тигана добре, това ще навреди на качествата на маслото. Също така, ако го добавите при вече прекалено сгорещен тиган, това ще накара маслото бързо да се разтопи и да запуши, което ще го прегори, докато сготвите храната в него. Бъдете внимателни и подхождайте с прецизност, като следите за степента на загрятост на тигана преди да добавите маслото в него.

Не съобразявате дали маслото да е охладено или на стайна температура 

Когато маслото е студено и току-що извадено от хладилника, то има определени качества. Когато е на стайна температура, то е значително по-меко и това му придава различни качества. Винаги съобразявайте това и следете точните указания на рецептите, които изпълнявате.

Мекото масло има различни свойства от твърдата и добре охладена форма. Ако го използвате по еднакъв начин, трябва да знаете, че тези две състояния на маслото не са взаимозаменяеми и могат да провалят крайния резултат на ястията и печивата ви.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Цецо готвач любител ( преди 1 месец )
Зехтина го оставете за салати маслото се смесва с олио да не изгаря,ако готвите с ниска температура само с масло може,може и ако го сложите в края на готвене с олио подобрява вкуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар