Кексът е най-популярният сладкиш, с който да посрещнете гостите си. Есента е сезонът на ябълките, затова те са прекрасна опция за разнообразяване на любимите ви рецепти за кекс. Опитайте нашето предложение за ябълков кекс с приятна карамелена глазура от румънската кухня. 
	
		Приготвяне
	
	
	
				
			                                 - 
                                    Загрейте фурната на 180 градуса. 
                                
- 
                                    
Намажете кръгла къдрава форма за кекс с мазнина. 
                                
- 
                                    
Обелете и нарежете ябълките на полумесеци или на едри кубчета. 
                                
- 
                                    
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. 
                                
- 
                                    
Отделно смесете сухите съставки и ги разбъркайте.  
                                
- 
                                    
Добавете сухите съставки към маслото с яйцата, разбийте с миксер. 
                                
- 
                                    
Добавете орехите и ябълките и разбъркайте с лъжица. 
                                
- 
                                    
Излейте полученото тесто в подготвената форма. 
                                
- 
                                    
Печете за около 1 час или до златисто. 
                                
- 
                                    
Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка, преди да извадите от формата. 
                                
- 
                                    
За заливката:
                                
- 
                                    
Загрейте захарта в тенджера, докато започне да се топи. 
                                
- 
                                    
Добавете сметаната и разбърквайте, така че да се разтвори добре. 
                                
- 
                                    
Добавете маслото и разбърквайте постоянно до сгъстяване. 
                                
- 
                                    
Трябва да се получи консистенция на гъста и лепкава карамелена заливка. 
                                
- 
                                    
Свалете от котлона и изчакайте да изстине поне 15-20 минути. 
                                
- 
                                    
Залейте изстиналия кекс със заливката. 
                                
- 
                                    
Поръсете с леко намокрена пудра захар за декорация. 
                                
 
 
                
                
                
            
Снимка: iStock
		
			Как бихте оценили рецептата?