Меню

Ladenia – гръцка пица с фета и домати

16 май 2025 | 07:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
100 мин.

  • Порции: 6-8

Обичате ли домашна пица с пухкаво тесто? Опитайте тази лесна и вкусна рецепта за гръцка пица Ladenia. 

Продукти
Приготвяне
  1.  В голяма купа разбийте внимателно маята, захарта и топлата вода, докато се смесят.
  2.  Оставете настрана, докато маята шупне. 
  3.  След това добавете към нея брашното, ¼ чаша зехтин и солта. 
  4.  Разбъркайте съставките с дървена лъжица.
  5.  Трябва да се получи меко тесто. 
  6.  Ако тестото е твърде сухо, добавете още малко вода, ако е твърде влажно, добавете малко брашно.
  7.  Омесете го докато стане съвсем гладко. 
  8.  Намажете подходяща за печене тава с тънък слой зехтин. 
  9.  Прехвърлете тестото в тавата и с върха на пръстите си леко го притиснете. 
  10. Разтегнете до краищата на тавата. 
  11. Оставете тестото да втаса. 
  12. Покрийте тавата с памучна кърпа. 
  13. Трябва да втасва 30 минути. 
  14. Междувременно пригответе гарнитурата за пицата. 
  15. Нарежете доматите. 
  16. Сложете ги в купа заедно с нарязания лук, чушките, сушения риган, ½ чаша зехтин и маслините.
  17. Подправете с малко сол и разбъркайте всичко добре. 
  18. Когато тестото втаса, използвайте върховете на пръстите си, за да го разпределите отново добре в тавата. 
  19. По цялото тесто е важно да има вдлъбнатини от пръстите ви. 
  20. Добавете равномерно натрошеното сирене и след това гарнирайте с доматената смес. 
  21. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30–40 минути или докато пицата стане златистокафява. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай