Меню

Бурата салата, с която ще смаете гостите си

22 юли 2025 | 14:16 | Мария Дуковска
лесно
Добави в любими
Снимка: iStock
15 мин.

  • Порции: 2

През последните години италианското сирене бурата измести моцарелата от салатите. Оригиналният произход на буратата е Пулия, Италия и обикновено се приготвя от краве мляко или в по-редки случаи – биволско. Това сирене е разкошно за салати и освен това е много засищащо.

Ако искате да изненадате гостите си с вкусна лятна салата, опитайте тази Бурата салата:

Продукти
Приготвяне
  1. Измийте доматите и ги разрежете на половинки или четвъртинки, според големината.
  2. Овкусете ги в купа с малко сол, зехтин и балсамико. 
  3. Оставете да се мариноват 5–10 минути.
  4. В чиния сложете руколата или спанака/салатата.
  5. Върху нея подредете доматите.
  6. В средата поставете цялата топка бурата – тя трябва да е на стайна температура, за да е кремообразна.
  7. Поръсете с още малко зехтин.
  8. По желание може да добавите прясно смлян черен пипер, кедрови ядки или пържени каперси, песто. 
  9. Поднесете веднага, като всеки си разрязва от буратата върху останалите съставки.
  10. До чинията със салатата можете да сложите няколко тънко нарязани препечени филийки, върху които гостите ви могат да слагат от ястието си.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?