3 лесни рецепти за лятна вечеря

Пригответе си италианско бързо ястие със зеленчуци и наденица

28.06.2025г. / 07 30ч.
Мария Василева
Италианско бързо ястие със зеленчуци и наденица. Снимка: istock

Италианско бързо ястие със зеленчуци и наденица. Снимка: istock

Едва ли има домакиня, която иска да прекарва дълги часове в кухнята, особено през лятото. Вижте няколко лесни предложения, които ще ви спестят време.

3 лесни рецепти за лятна вечеря:

Пилешко печено с ябълково пюре

Необходими съставки:

  • 4 половинки пилешки гърди без кости и кожа (по около 170 г всяко)
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2/3 чаша едро нарязано ябълково пюре
  • 2/3 чаша пикантен барбекю сос
  • 2 супени лъжици кафява захар 
  • 1 чаена лъжичка чили на прах

Поръсете пилешкото с черен пипер. В голям тиган запържете пилешкото месо в олио от двете страни. В малка купа смесете останалите съставки; изсипете сместа върху пилешкото. Покрийте и гответе на 200 градуса до готовност – 7-10 минути.

Хранителна информация за 1 половинка пилешки гърди:

308 калории
8 г мазнини
22 г въглехидрати
35 г протеин

Време за приготвяне: 5 минути 
Време за готвене: 15 минути 
Общо време за готвене: 20 минути
Добив: 4 порции 

Свързани статии

Италианско бързо ястие със зеленчуци и наденица

За него ще ви трябват:

  • 4 чаши сурова спираловидна паста от пълнозърнесто брашно 
  • 500 г пуешка наденица или друга наденица по избор (без обвивката) 
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно 
  • 1 скилидка чесън, смляна 
  • 2 средно големи тиквички, нарязани на ситно 
  • 1 голяма сладка червена чушка, нарязана на ситно 
  • 1 голяма сладка жълта чушка, нарязана на ситно 
  • 1 консерва (730 г) нарязани на кубчета домати, отцедени
  • 1/4 чаена лъжичка сол 
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер 

Сварете пастата според указанията на опаковката; отцедете. Междувременно в голям тиган гответе наденицата и лука на средно силен огън, докато наденицата престане да е розова, 5-7 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута. Добавете тиквичките и чушките; гответе, докато омекнат, 3-5 минути. Добавете доматите, солта и черния пипер. Гответе и разбърквайте, докато зеленчуците омекнат и започнат да пускат соковете си, 5-7 минути. Сервирайте с паста. 

Хранителна информация за 1 порция (около 300 грама): 

251 калории
6 г мазнини 
35 г въглехидрати 
16 г протеин

Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 20 минути
Общо време за готвене: 30 минути
Добив: 6 порции 

Свързани статии

Сьомга с розмарин и зеленчуци

За нея ще ви трябват:

  • 750 г филета от сьомга, нарязани на 4 порции
  • 2 супени лъжици разтопено кокосово масло или зехтин
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
  • 2 чаени лъжички смлян пресен розмарин или 3/4 чаена лъжичка сушен розмарин, счукан 
  • 1 скилидка чесън, смляна 
  • 1/2 чаена лъжичка сол 
  • 500 г пресни аспержи, почистени 
  • 1 средно голяма сладка червена чушка, нарязана на парчета 
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
  • резенчета лимон

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете сьомгата в намазнена тава за печене. Смесете олиото, оцета, розмарина, чесъна и солта. Изсипете половината смес върху сьомгата. Поставете аспержите и червената чушка в голяма купа; поръсете с останалата смес от олио и разбъркайте, за да се покрият. Подредете около сьомгата в тавата; поръсете с черен пипер. Печете, докато сьомгата се раздробява лесно с вилица и зеленчуците омекнат, 12-15 минути. Сервирайте с резенчета лимон.

Хранителна информация (за 1 порция): 

357 калории
23 г мазнини
7 г въглехидрати
31 г протеин

Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: 15 минути
Общо време за готвене: 30 минути
Добив: 4 порции 

Свързани статии

Коментирай