Тиквичките са зеленчук, който хапваме през цялата година. Леки, вкусни, те са подходящи дори за приготвянето на вкусни кексове. Днес от кулинарната ни рубрика споделяме една чудесна рецепта за кекс с тиквички и шоколад.
Приготвяне
-
Измийте тиквичките, отрежете краищата им и ги настържете на едро ренде.
-
Стиснете ги леко, за да отстраните излишната вода
-
В купа с помощта на миксер разбийте хубаво яйцата и захарта.
-
Добавете олиото и разбийте отново.
-
Пресейте брашното, какаото и бакпулвера заедно и ги добавете към яйчената смес.
-
Добавете и бадемовото брашно, заедно с канелата.
-
Разбийте добре.
-
Накрая добавете настърганите тиквички и шоколада.
-
Бъркайте хубаво с шпатула.
-
Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма за печене.
-
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 минути.
-
За да проверите дали кексът е готов, направете теста с клечка за зъби или дървено шишче.
-
Ако все още тестото вътре не е изпечено, но отгоре е, покрийте отгоре с алуминиево фолио за печене и изпечете за още няколко минути.
-
Охладеният кекс се поръсва с пудра захар преди сервиране.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?