Меню

Много вкусен кекс с тиквички и шоколад

16 октомври 2025 | 08:33 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
80 мин.

  • Порции: 8-10

Тиквичките са зеленчук, който хапваме през цялата година. Леки, вкусни, те са подходящи дори за приготвянето на вкусни кексове. Днес от кулинарната ни рубрика споделяме една чудесна рецепта за кекс с тиквички и шоколад. 

Продукти
Приготвяне
  1. Измийте тиквичките, отрежете краищата им и ги настържете на едро ренде. 
  2. Стиснете ги леко, за да отстраните излишната вода
  3. В купа с помощта на миксер разбийте хубаво яйцата и захарта. 
  4. Добавете олиото и разбийте отново.
  5. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера заедно и ги добавете към яйчената смес. 
  6. Добавете и бадемовото брашно, заедно с канелата. 
  7. Разбийте добре. 
  8. Накрая добавете настърганите тиквички и шоколада. 
  9. Бъркайте хубаво с шпатула.
  10. Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма за печене.
  11. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 минути. 
  12. За да проверите дали кексът е готов, направете теста с клечка за зъби или дървено шишче. 
  13. Ако все още тестото вътре не е изпечено, но отгоре е, покрийте отгоре с алуминиево фолио за печене и изпечете за още няколко минути. 
  14. Охладеният кекс се поръсва с пудра захар преди сервиране. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай