Меню

Пикантна туршия от карфиол

17 октомври 2025 | 13:00 | Мария Василева
средно
Добави в любими
Снимка: iStock

Есента е перфектното време, в което да приготвим мезе за зимата. Най-добре е мезето да е домашно, направено от нас, за да знаем какви продукти сме сложили. Ако обичате пикантни туршии, ще ви зарадваме с една лесна рецепта за зимнина с карфиол.

Пикантна туршия от карфиол:

Продукти
Приготвяне
  1. Добавете цветчетата карфиол в голям буркан или стъклен съд (използвайки толкова, колкото е необходимо), заедно с лютите чушки и чушките халапеньо, чесън и сок от лайм.
  2. Оставете настрана.
  3. В малка тенджера добавете дестилиран бял оцет, ябълков оцет, захар и сол.
  4. Оставете да къкри на среден огън и разбъркайте, за да се разтворят напълно солта и захарта.
  5. Опитайте и коригирайте вкуса, ако е необходимо, като добавите още сол или захар на вкус.
  6. Изсипете горещата саламура върху карфиола, докато стъкленият ви съд се напълни.
  7. Уверете се, че карфиолът е напълно покрит с течността.
  8. Ако е необходимо, добавете още оцет или малко вода, за да покрие.
  9. Затворете добре и разклатете, за да се комбинират.
  10. След това охладете за поне 1 час.
  11. Ароматите ще се задълбочат и засилят колкото по-дълго се маринова.
  12. Най-добър вкус се постига след 24 часа.
  13. Ще се съхранява в хладилник 2-3 седмици (понякога повече). Не е подходящ за фризер.

Снимка: istock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай