Продукти:
3-4 едри дюли
1 ч. ч. вода
1 кг захар
1 ч. л. лимонтузу

Приготвяне:
В дълбока тенджера поставете захарта и водата и кипнете. Почистете дюлите, след което започнете да ги стържете на едро ренде. Настърганото веднага поставяйте във врящата вода, преди да потъмнее. Разбърквайте от време на време. Оставете да ври на тих огън около 20 минути (или докато капка от сиропа остава цяла върху чиния, както се проверяват дали са станали и другите сладка). След като стегне добре капката значи сладкото е готово. Добавете лимонтузуто и разбъркайте. Разпределете сладкото в бурканчета и затворете докато е топло.
Сладкото е подходящо за палачинки, пържени филийки, за намазване на филия или добавяне към чай.

* * *

Печени ябълки, круши, дюли
Дюли с канела