За дома

Атрактивна великденска украса от филц

08.04.2011г. / 22 36ч.
Вергиния Генова
Атрактивна великденска украса от филц

С възвръщането към природата и екоматериалите, филцът става все по-търсен и все по-използван материал за декорация.
Използва се за направа на портмонета, чанти и бижута; за декорация на картички, както и за изработката на различни сувенири.
Някои хора са толкова запалени, че дори се записват на курсове по изработка на плъсти (така се наричат изделията от вълна).
Но ако нямате време да изработвате сами филц, то може да си закупите от магазините за художнически материали, какъвто е и „Слънчоглед“. Продава се в различни разцветки и различна дебелина.
Разбира се ще ви коства повече средства и повече усилия, отколкото ако закупите китайски сувенири, но пък ще ви остане удовлетворението, че сами сте изработили пролетната си украса и то от екоматериали.

С филц се работи много лесно. Можете да го лепите, да го зашивате или защипвате с телбод. Можете да изработите почти всичко. Ето няколко идеи, за да изработите Великденска украса и Великденски сувенири.

Поставки за яйца – изработват се от по-дебел филц – просто трябва да отрежете парче с такива размери, така че като се завие в кръг да може да обгърне яйце. Като помощно средство можете да използвате руло от тоалетна хартия и в този случай ще можете да използвате по-тънък филц, с който само да облепите рулото. (Както сами се досещате по-тънкият филц е и по-евтин.) От едно руло тоалетна хартия можете да направите две поставки за яйца или пък да ги превърнете в малки кошнички, като им сложите дръжка от филц. Залепваме го и го украсяваме с цветя, калинки, тревички – отново може да ги направим от по-тънък филц.

Кошнички от филц – ако можете да направите кошничка от картон, по същия начин можете да направите и от филц. Първо трябва да направите шаблон или направо да си разпечатате от интернет, да изрежете частите и да ги залепите. Накрая идва най-приятната част – украсата на кошничката. Можете да я направите във формата на кокошка или във формата на цветна полянка.

Когато изработвате нещо сами, хубавото е, че може да го направите точно в такава форма, каквато желаете – кръгла, елипсовидна, квадратна.
Готовата кошничка може да използвате за яйца или да подарите в нея великденски козунак на роднините.

Украса на картички – от тънък филц. Можете да изработите чудесни великденски картички, като изрежете весели елементи като зайчета, яйца или цветя.

Сувенирчета от филц – Лесно можете да изработите зайче или кокошка. Например, правите конус от жълт филц и го украсявате като кокошка с червено гребенче, очи и крилца.

Сигурна съм, че след като вече разполагате с няколко цвята тънък и дебел филц ще ви дойдат много оригинални идеи. А ако имате деца можете да лепите, режете и се забавлявате заедно. Нали хубавото на Великден е, че е празник, който събира близките хора на едно място.

А ако пък нямате никакво време, просто можете да си купите готови великденски елементи за декорация от филц и дърво, с които да украсите великденския си венец, всекидневната или да ги поставите просто така за настроение на бюрото.

Прочетете още:

Коментирай