Съдомиялната машина се справя отлично със замърсени чаши, чинии, прибори, но има куп неща, които остават и трябва да миете на ръка. Не си съсипвайте кожата и си освободете време като сложите в миялната следните на пръв поглед странни неща:

Абажури – сложете ги на най-горния рафт в миялната така че да има разстояние между тях, защото стъклото им е по-чупливо от това на чашите. Включете програма за деликатни, кристални чаши. За всеки случай не слагайте в миялната ръчно рисувани абажури или такива със златни ленти.

Душ батерия и кранчета – ако някои дупки на слушалката на душа са се запушили или пък кранчетата не са достатъчно лъскави ги измийте в съдомиялна на програма за тенджери и тигани.

Пластмасови гребени, четки за коса, щипки и т. н. – сложете ги в торбичка за пране на бельо и включете на обикновена програма.

Шапки с козирка – шапката със сигурност ще запази формата си, а козирката няма да нацепи плата, ако я „изперете“ с отвора надолу в миялната. Вместо препарат за миялна сложете боракс, включете обикновена програма, но без изсушаване накрая. После сложете на една чаша или буркан да изсъхне на въздух.

Пластмасови играчки – бебешките пластмасови гризалки или кубчета от конструктор могат чудесно да се почистят в съдомиялната машина, дори можете да ги измиете с останалите съдове.

Паничката на домашния любимец и неговите играчки – нормално е съдовете за храна и вода на домашния любимец да се мият от време на време, както и играчките му в миялната. Ако имате бебе, пуснете след това програма за самопочистване.

Снимка: Reuters

Прочетете още: